Łosoś w sosie jogurtowym: przepis na bożonarodzeniową potrawę w wersji light
2021-03-30
łatwy
25 min
4
Łosoś w sosie jogurtowym jako danie na Boże Narodzenie? Zaskocz nim swoich gości, święta nie muszą być nudne! Dania świąteczne są z reguły ciężkie i kaloryczne, dlatego warto przygotować coś lekkiego dla równowagi! Przepis pochodzi z książki ,,Polskie święta".
SKŁADNIKI
- 4 dzwonka łososia
- sok z cytryny
- 4 cebule dymki
- kapary
- jogurt grecki light
- olej
- sól
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dzwonka łososia oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Sok z cytryny wymieszać z 3 łyżkami oleju, tą marynatą polać łososia, odstawić na 15 minut.
- Dymkę opłukać, połowę cebulek posiekać wraz ze szczypiorem, dodać do jogurtu, wymieszać z kaparami, przyprawić solą i pieprzem.
- Łososia osączyć z marynaty, położyć na rozgrzanej patelni grillowej.
- Smażyć 7–10 min z każdej strony.
- Udekorować pozostałą dymką, podawać z sosem jogurtowym i bagietką.