Łosoś pod pierzynką: na przyjęcia i nie tylko

2021-03-29
Łosoś pod grzybową pierzynką
Autor: Shutterstock Łosoś pod grzybową pierzynką - smaczne i szybkie danie na przyjęcia.
łatwy
45 min
4

Łosoś pod pierzynką to danie smaczne, proste, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Łososia według tego przepisu może zrobić każdy. To idealna potrawa, która sprawdzi się nie tylko na przyjęciu.

Zobacz też: Łosoś pieczony na soli - prosty i sprawdzony przepis na pyszną rybę, Łosoś w sosie koperkowo-czosnkowym, Łosoś marynowany w soku z limonki: lekka i elegancka przystawka

SKŁADNIKI

  • 80 dkg łososia
  • 80 dkg pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 100 g śmietany 12 proc.
  • sałata
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od porcjowania łososia. Rybę przyprawiamy i kawałki wkładamy do żaroodpornego naczynia, które wcześniej smarujemy masłem.
  • Do tego dorzucamy 3-4 pokrojone ząbki czosnku oraz kilka łyżek śmietany.
  • Pieczemy 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
  • W tym czasie kroimy pieczarki i dusimy z masłem na patelni, aby delikatnie się przyrumieniły.
  • Po upieczeniu łososia posypujemy pieczarkami i przystrajamy sałatą.