Łosoś pod pierzynką: na przyjęcia i nie tylko
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Łosoś pod pierzynką to danie smaczne, proste, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Łososia według tego przepisu może zrobić każdy. To idealna potrawa, która sprawdzi się nie tylko na przyjęciu.
Zobacz też: Łosoś pieczony na soli - prosty i sprawdzony przepis na pyszną rybę, Łosoś w sosie koperkowo-czosnkowym, Łosoś marynowany w soku z limonki: lekka i elegancka przystawka
SKŁADNIKI
- 80 dkg łososia
- 80 dkg pieczarek
- 4 łyżki masła
- 100 g śmietany 12 proc.
- sałata
- szczypiorek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od porcjowania łososia. Rybę przyprawiamy i kawałki wkładamy do żaroodpornego naczynia, które wcześniej smarujemy masłem.
- Do tego dorzucamy 3-4 pokrojone ząbki czosnku oraz kilka łyżek śmietany.
- Pieczemy 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
- W tym czasie kroimy pieczarki i dusimy z masłem na patelni, aby delikatnie się przyrumieniły.
- Po upieczeniu łososia posypujemy pieczarkami i przystrajamy sałatą.