Łosoś pieczony w piwnej marynacie: gotowy w 10 minut!

Łosoś pieczony w piwnej marynacie jest gotowy w 10 minut! Jak to możliwe? Łososia marynujemy w piwie przez całą noc, a potem do pieca lub na grill i gotowe. Polecamy Wam ten sprawdzony przepis na pyszną i soczystą rybę!
Praktyczne wskazówki o przyrządzaniu łososia:
Łosoś jest rybą bogatą w kwasy omega-3, które są niezbędna dla prawidłowej pracy naszego organizmu. Nienasycone kwasy tłuszczowe biorą udział lub wspierają procesy zachodzące w centralnym układzie nerwowym oraz w układzie odpornościowym.
Do pieczenia wybierajcie grube filety. Ich grubość powinna wynosić co najmniej 2 cm.
Filet łososia sprzedawany jest często ze skórą. Nie trzeba jej odcinać, ani skrobać z łuski. Skóra z łuską doskonale odejdzie po upieczeniu.
Najlepszy sposób na łososia
Łosoś jest rybą łatwo dostępną. Można kupić dzwonka, jak i grube filety. Świetnie sprawdzą się jako danie grillowe. Dzięki dużej zawartości tłuszczu po zgrillowaniu pozostaną soczyste i pełne smaku.
Łosoś dziewiczy: najprostszy łosoś z grilla
Łosoś z jarzynami na sposób orientalny: danie z grilla
Szaszłyki z łososia Nigelli Lawson: idealny przepis na grilla
Szaszłyki z łososia, ziemniaków i cukinii: przepis na danie z grilla [WIDEO]
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z łososia
- 1/3 szklanki jasnego piwa
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego lub świeżego, posiekanego
- 4-6 plasterków cytryny (opcjonalnie)
- 1-3 łodyżki rozmarynu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszać składniki marynaty: sok z cytryny, piwo, sos sojowy, czosnek i rozmaryn.
- Filet z łososia ułożyć w naczyniu z pokrywką, zalać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na cała noc.
- Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Rybę wyjąć z marynaty, przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem lub wyłożonego pergaminem.
- Opcjonalnie na wierzchu ryby ułożyć plasterki cytryny i obłożyć ulistnionymi łodyżkami rozmarynu.
- Wstawić do piekarnika, filet o grubości 2-2,5 cm piec przez 10 minut, dla grubszego czas pieczenia wydłużyć do 13-15 minut.
- Podawać od razu prosto na stół.