Łosoś marynowany w śliwowicy: przepis na wykwintne danie na Boże Narodzenie
2021-04-01
łatwy
15 min
4
Łosoś marynowany w śliwowicy to świąteczne danie tylko dla dorosłych. Ryba na świątecznym stole serwowana jest w wielu wariantach, a łosoś w śliwowicy to danie oryginalne i wyrafinowane.
SKŁADNIKI
- 1 filet z łososia
- 100 g śliwowicy
- czerwona cebula
- ząbek czosnku
- 10 g kaparów
- 10 dag suszonych śliwek
- szczypta startego imbiru
- 2 łyżki miodu
- pieprz gruboziarnisty miażdżony
- sok z cytryny
- sos sojowy jasny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zalewę do świątecznego łososia przygotuj dzień wcześniej. Wymieszaj miód ze śliwowicą, dodaj sól (dla zrównoważenia smaku), sok z cytryny, pociętą w piórka cebulę, czosnek, posiekany koperek, szczyptę imbiru i posiekane kapary.
- Suszone śliwki pokrój w kostkę i obsyp nimi łososia.
- Zalej zalewą rybę i odstaw na dobę.
- Łososia podaj pociętego na cienkie plastry, na sałatach lub warzywach z sałatką z zalewy.