Łosoś marynowany w śliwowicy: przepis na wykwintne danie na Boże Narodzenie

Łosoś marynowany w śliwowicy - wykwintne danie na Boże Narodzenie
Autor: Archiwum Łosoś marynowany w śliwowicy - danie tylko dla dorosłych.
łatwy
15 min
4

Łosoś marynowany w śliwowicy to świąteczne danie tylko dla dorosłych. Ryba na świątecznym stole serwowana jest w wielu wariantach, a łosoś w śliwowicy to danie oryginalne i wyrafinowane.

SKŁADNIKI

  • 1 filet z łososia
  • 100 g śliwowicy
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • 10 g kaparów
  • 10 dag suszonych śliwek
  • szczypta startego imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • pieprz gruboziarnisty miażdżony
  • sok z cytryny
  • sos sojowy jasny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zalewę do świątecznego łososia przygotuj dzień wcześniej. Wymieszaj miód ze śliwowicą, dodaj sól (dla zrównoważenia smaku), sok z cytryny, pociętą w piórka cebulę, czosnek, posiekany koperek, szczyptę imbiru i posiekane kapary.
  • Suszone śliwki pokrój w kostkę i obsyp nimi łososia.
  • Zalej zalewą rybę i odstaw na dobę.
  • Łososia podaj pociętego na cienkie plastry, na sałatach lub warzywach z sałatką z zalewy.