Krewetki smażone z pepperoni i boczkiem: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Szukasz pomysłu na wyszukana potrawę? Wypróbuj nasz przepis – obficie potraktowane pikantnymi przyprawami krewetki w połączeniu z podsmażonym boczkiem zaskoczą najbardziej wymagających gości.
SKŁADNIKI
- 45 dag dużych krewetek
- 4 plasterki chudego bekonu
- ½ szklanki posiekanej czerwonej cebuli
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- słoik (ok. 11 dag) krojonych papryczek pepperoni (odsączonych)
- papryczka chili – bez nasion, posiekana
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- szklanka sosu salsa
- sól
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przez 4 minuty smaż bekon na średnim ogniu, od czasu do czasu obracając plastry. Po wystudzeniu pokrój bekon na drobne kawałki.
- Przypraw krewetki solą i pieprzem. Usmaż je na tej samej patelni, na której smażył się bekon – na średnim ogniu przez 1 minutę. Przełóż na talerz.
- Usmaż cebulę, czosnek, chili oraz mieloną kolendrę (ok. 3 minuty).
- Dodaj sos salsa i papryczki pepperoni. Zmniejsz ogień i duś przez ok. 8 minuty.
- Dorzuć krewetki i podgrzewaj, aż się ugotują, czyli przez ok. 2 minuty. Możesz dodatkowo doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Krewetki podawaj przystrojone boczkiem.