Krewetki smażone z pepperoni i boczkiem: prosty przepis

2021-03-29
krewetki-smazone-z-pepperoni-i-boczkiem-prosty-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Delikatny smak krewetek świetnie komponuje się z wyrazistymi, ostrymi przyprawami
łatwy
25 min
4

Szukasz pomysłu na wyszukana potrawę? Wypróbuj nasz przepis – obficie potraktowane pikantnymi przyprawami krewetki w połączeniu z podsmażonym boczkiem zaskoczą najbardziej wymagających gości.

SKŁADNIKI

  • 45 dag dużych krewetek
  • 4 plasterki chudego bekonu
  • ½ szklanki posiekanej czerwonej cebuli
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • słoik (ok. 11 dag) krojonych papryczek pepperoni (odsączonych)
  • papryczka chili – bez nasion, posiekana
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • szklanka sosu salsa
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przez 4 minuty smaż bekon na średnim ogniu, od czasu do czasu obracając plastry. Po wystudzeniu pokrój bekon na drobne kawałki.
  • Przypraw krewetki solą i pieprzem. Usmaż je na tej samej patelni, na której smażył się bekon – na średnim ogniu przez 1 minutę. Przełóż na talerz.
  • Usmaż cebulę, czosnek, chili oraz mieloną kolendrę (ok. 3 minuty).
  • Dodaj sos salsa i papryczki pepperoni. Zmniejsz ogień i duś przez ok. 8 minuty.
  • Dorzuć krewetki i podgrzewaj, aż się ugotują, czyli przez ok. 2 minuty. Możesz dodatkowo doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krewetki podawaj przystrojone boczkiem.