Krewetki po japońsku czyli niby sushi w miseczce
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Krewetki ze względu na delikatne mięso zaliczane są do jednych z najsmaczniejszych owoców morza. Podane z ryżem będą znakomitym pomysłem na elegancką kolację. Podajemy sprawdzony przepis na krewetki po japońsku.
SKŁADNIKI
- 20 dag ryżu do sushi
- ocet ryżowy
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- 300 g krewetek
- sos sojowy
- natka
- imbir marynowany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować ryż zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Przełożyć do miseczki, doprawić octem ryżowym, cukrem i solą.
- Krewetki umyć i podsmażyć na oleju. Nadziać na szpikulec do szaszłyków.
- Wyłożyć na salaterkę: ryż polany sosem sojowym i posypany natką, obok położyć krewetki oraz kawałeczki imbiru.