Kotlety rybne z piekarnika - pomysł na rewelacyjny rybny obiad

Kotlety rybne z piekarnika - pomysł na rewelacyjny rybny obiad
Autor: Shutterstock Kotlety rybne z piekarnika to smaczny pomysł na obiad.
łatwy
40 min
4

Moja rodzina nie przepada za daniami rybnymi nad czym ubolewam, bo sama je uwielbiam. Dlatego trochę eksperymentowałam z przepisami, aby pogodzić nasze kubki smakowe. Po kilku nieudanych próbach, w końcu znalazłam przepis na rybę, którą polubili moi domownicy. Kotlety rybne z piekarnika pachną imbirem, kolendrą i gałką muszkatołową, a nie rybą. Są smaczne, miękkie i sycące.

SKŁADNIKI

  • 300 g filetów z białej ryby
  • 1/2 szklanki tartej bułki lub otrąb
  • kawałek świeżego korzenia imbiru (ok 2 cm)
  • 1 zielone chili
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 1 łyżka oleju
  • gałka muszkatołowa
  • 1-2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Imbir obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, chili oczyścić z nasion i również posiekać. Rybę pokroić na nieduże kawałki.
  • Na patelni rozgrzać nieco oleju i zrumienić na nim imbir, dodać rybę i smażyć od czasu do czasu mieszając, gdy ryba zacznie się rozpadać dodać chili i jeszcze chwilę smażyć.
  • Przełożyć rybę z przyprawami do dużej miski, dodać przeciśnięty przez praskę ziemniak, jako i granulat sojowy. Na koniec dołożyć posiekaną kolendrę i przyprawić solą i gałką muszkatołową.
  • Ręcznie wymieszać składniki i wyrobić masę na kotlety. Wilgotnymi dłońmi nabierać porcje rybnej masy i formować nieduże kotleciki.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i bardzo delikatnie posmarować olejem. Ułożyć na niej kotlety.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok 25 minut.
  •  
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej