Kotlety rybne z piekarnika - pomysł na rewelacyjny rybny obiad
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Moja rodzina nie przepada za daniami rybnymi nad czym ubolewam, bo sama je uwielbiam. Dlatego trochę eksperymentowałam z przepisami, aby pogodzić nasze kubki smakowe. Po kilku nieudanych próbach, w końcu znalazłam przepis na rybę, którą polubili moi domownicy. Kotlety rybne z piekarnika pachną imbirem, kolendrą i gałką muszkatołową, a nie rybą. Są smaczne, miękkie i sycące.
SKŁADNIKI
- 300 g filetów z białej ryby
- 1/2 szklanki tartej bułki lub otrąb
- kawałek świeżego korzenia imbiru (ok 2 cm)
- 1 zielone chili
- 1 ugotowany ziemniak
- 1 łyżka oleju
- gałka muszkatołowa
- 1-2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
- 1 jajko
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Imbir obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, chili oczyścić z nasion i również posiekać. Rybę pokroić na nieduże kawałki.
- Na patelni rozgrzać nieco oleju i zrumienić na nim imbir, dodać rybę i smażyć od czasu do czasu mieszając, gdy ryba zacznie się rozpadać dodać chili i jeszcze chwilę smażyć.
- Przełożyć rybę z przyprawami do dużej miski, dodać przeciśnięty przez praskę ziemniak, jako i granulat sojowy. Na koniec dołożyć posiekaną kolendrę i przyprawić solą i gałką muszkatołową.
- Ręcznie wymieszać składniki i wyrobić masę na kotlety. Wilgotnymi dłońmi nabierać porcje rybnej masy i formować nieduże kotleciki.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i bardzo delikatnie posmarować olejem. Ułożyć na niej kotlety.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok 25 minut.