Kotlety rybne z piekarnika - pomysł na rewelacyjny rybny obiad

2021-03-05
Anna Szubińska
Kotlety rybne z piekarnika - pomysł na rewelacyjny rybny obiad
Autor: Shutterstock Kotlety rybne z piekarnika to smaczny pomysł na obiad.
łatwy
40 min
4

Moja rodzina nie przepada za daniami rybnymi nad czym ubolewam, bo sama je uwielbiam. Dlatego trochę eksperymentowałam z przepisami, aby pogodzić nasze kubki smakowe. Po kilku nieudanych próbach, w końcu znalazłam przepis na rybę, którą polubili moi domownicy. Kotlety rybne z piekarnika pachną imbirem, kolendrą i gałką muszkatołową, a nie rybą. Są smaczne, miękkie i sycące.

Składniki

300 g filetów z białej ryby

1/2 szklanki tartej bułki lub otrąb

kawałek świeżego korzenia imbiru (ok 2 cm)

1 zielone chili

1 ugotowany ziemniak

1 łyżka oleju

gałka muszkatołowa

1-2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki

1 jajko

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Imbir obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, chili oczyścić z nasion i również posiekać. Rybę pokroić na nieduże kawałki.

Na patelni rozgrzać nieco oleju i zrumienić na nim imbir, dodać rybę i smażyć od czasu do czasu mieszając, gdy ryba zacznie się rozpadać dodać chili i jeszcze chwilę smażyć.

Przełożyć rybę z przyprawami do dużej miski, dodać przeciśnięty przez praskę ziemniak, jako i granulat sojowy. Na koniec dołożyć posiekaną kolendrę i przyprawić solą i gałką muszkatołową.

Ręcznie wymieszać składniki i wyrobić masę na kotlety. Wilgotnymi dłońmi nabierać porcje rybnej masy i formować nieduże kotleciki.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i bardzo delikatnie posmarować olejem. Ułożyć na niej kotlety.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok 25 minut.