Kotlety mielone z ryby - łatwiejsze niż myślisz
2022-03-10
łatwy
25 min
4
Kotlety mielone z ryby to pomysł na przemycenie ryb tym, którzy za nimi nie przepadają. To także idealny sposób przygotowania ryb mrożonych, które co prawda kuszą przystępniejszą ceną, ale nie zawsze dobrze smakują smażone w całości. Przerobione na kotlety są bardziej soczyste.
SKŁADNIKI
- 1 kg ryb morskich - mogą być mrożone
- 2 jajka
- 1/2 szklanki (lub więcej, zależy to od wilgotności ryb) bułki tartej
- sól i pieprz od smaku
- posiekany drobno szczypiorek, natka lub koperek, co lubicie najbardziej - u mnie zazwyczaj szczypiorek
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryby mrożone rozmrozić i osuszyć z nadmiaru wody. Następnie zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach.
- Dodać do masy mięsnej sól, pieprz, posiekaną zieleniną i jajka. Wymieszać i dodać bułkę tartą - tyle by masa była bardziej zwarta.
- Odstawić na kilka minut, by bułka napęczniała. Jeśli masa jest zbyt rzadka, by dało się z niej ukształtować kotlety, dosypać jeszcze trochę bułki i odczekać aż napęcznieje.
- Z gotowej masy przygotować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?