Karp po czesku - takiego jeszcze nie jedliście!
2021-12-10
łatwy
45 min
4
Karp po czesku to ryba gotowana w aromatycznym, piwno-winnym wywarze. Podaje się ją polaną sosem, który powstaje po redukcji wywaru i wzbogaceniu jego smaku dodatkami. Tak przygotowany karp jest nie tylko aromatyczny i pyszny, ale też lżej strawny niż smażony czy pieczony.
SKŁADNIKI
- ok. 1.5 kg karpia - mogą być na przykład płaty ze skórą
- 0,25 l ciemnego słodowego piwa
- 0,25 l białego wytrawnego wina
- 2 cebule
- skórka z połowy cytryny
- 3-4 goździki
- 1 łyżka masła
- 2 fileciki anchois
- 1 płaska łyżka mąki
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płaty z karpia podzielić na kawałki, włożyć do sitka do gotowania na parze.
- Do garnka o średnicy większej niż sito do gotowania na parze wlać wino, piwo i 0,25 l wody, włożyć obraną cebulę z wbitymi goździkami, skórkę z cytryny, posolić i gotować 10 min.
- Do wywaru włożyć karpia na sitku - tak by mięso było zanurzone i gotować na małym ogniu 15 min.
- Sitko z kawałkami ryby wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce, wywar przecedzić.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, dodać posiekane sardele oraz mąkę. Chwilę smażyć, zdjąć z ognia i rozprowadzić przecedzonym wywarem. Dodać sok z cytryny, gotować na małym ogniu 20 min., czasami mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym sosem polać ciepłe kawałki karpia ułożone na półmisku.
Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole