Karp po czesku - takiego jeszcze nie jedliście!

Karp po czesku - takiego jeszcze nie jedliście!
Autor: Shutterstock Karp gotowany w sosie z piwa i wina z aromatycznymi dodatkami
łatwy
45 min
4

Karp po czesku to ryba gotowana w aromatycznym, piwno-winnym wywarze. Podaje się ją polaną sosem, który powstaje po redukcji wywaru i wzbogaceniu jego smaku dodatkami. Tak przygotowany karp jest nie tylko aromatyczny i pyszny, ale też lżej strawny niż smażony czy pieczony.

SKŁADNIKI

  • ok. 1.5 kg karpia - mogą być na przykład płaty ze skórą
  • 0,25 l ciemnego słodowego piwa
  • 0,25 l białego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • skórka z połowy cytryny
  • 3-4 goździki
  • 1 łyżka masła
  • 2 fileciki anchois
  • 1 płaska  łyżka mąki
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płaty z karpia podzielić na kawałki, włożyć do sitka do gotowania na parze.
  • Do garnka o średnicy większej niż sito do gotowania na parze wlać wino, piwo i 0,25 l wody, włożyć obraną cebulę z wbitymi goździkami, skórkę z cytryny, posolić i gotować 10 min.
  • Do wywaru włożyć karpia na sitku - tak by mięso było zanurzone i gotować na małym ogniu 15 min.
  • Sitko z kawałkami ryby wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce, wywar przecedzić.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, dodać posiekane sardele oraz mąkę. Chwilę smażyć, zdjąć z ognia i rozprowadzić przecedzonym wywarem. Dodać sok z cytryny, gotować na małym ogniu 20 min., czasami mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
  • Tak przygotowanym sosem polać ciepłe kawałki karpia ułożone na półmisku.
Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole

Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na karpia!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej