Karp faszerowany kaszą i grzybami: przepis na zapiekanego karpia

2021-03-29
Karp faszerowany kaszą i grzybami
Autor: Shutterstock Karp wigilijny faszerowany kaszą i grzybami zapiekany w piekarniku to pyszna alternatywa dla tradycyjnego karpia smażonego. Warto wypróbować!
łatwy
70 min
4

Na wieczerzy wigilijnej nie może brakować karpia. Przygotować karpia można na wiele sposobów. Nasza propozycja na to wigilijne danie to aromatyczny karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami.

Czytaj także Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie oraz Przepis na karpia zapiekanego z pieczarkami

Sprawdź również >>> Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką?

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg karpia
  • 15 dag kaszy gryczanej
  • 10 dag suszonych prawdziwków
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 150 ml śmietany
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek bulionu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby umyj, namocz, ugotuj, a następnie pokrój w paski.
  • Karpia spraw, nie odcinając głowy, natrzyj solą.
  • Kaszę zalej szklanką wrzątku, dodaj sól i łyżkę masła, ugotuj.
  • Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle, następnie dodaj grzyby i całość podsmaż. Wymieszaj z kaszą, dopraw solą i pieprzem. Gdy farsz przestygnie, połącz go z żółtkami.
  • Doprawionym nadzieniem wypełnij rybę, zszyj i ułóż w brytfannie. Podlej resztą stopionego masła i 2 łyżkami wody. Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C, często podlewając powstałym tłuszczem.
  • Upieczonego karpia przełóż na półmisek i podlej przygotowanym sosem. Sos z połącz z bulionem, zapraw 150 ml śmietany i szybko zagotuj.