Halloween: przepis na czarne risotto z ośmiorniczkami
2021-10-12
łatwy
40 min
4
Super przepis na Halloween! Trzymając się mrocznej konwencji przygotuj czarne risotto z ośmiorniczkami, zamieniając biały ryż na czarny, barwiony sepią z kałamarnicy. Danie robi wrażenie, a do tego smakuje wyśmienicie. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 0,5 opakowania ryżu barwionego sepią (zazwyczaj jest to ryż arborio)
- 0,5 kg małych ośmiorniczek (baby octopus)
- 10 łyżek oliwy (po 5 łyżek do risotto i ośmiorniczek)
- 3 średnie szalotki
- 7 ząbków czosnku (2 ząbki do risotto i 5 do ośmiorniczek)
- kieliszek białego, wytrawnego wina
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
- 1-1,5l bulionu warzywnego
- 2 łodygi posiekanego selera naciowego
- 1 paryczka chilli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Delikatnie podgrzewamy w rondlu 5 łyżek oliwy. Dodajemy posiekane szalotki i czosnek, zwiększamy ogień. Oprószamy solą i pieprzem, mieszając, czekamy aż się zeszklą.
- W międzyczasie podgrzewamy bulion – powinien być gorący.
- Do zeszklonych szalotek i czosnku dodajemy opłukany i osuszony ryż, krótko przesmażamy – też ma się zeszklić.
- Na osobnej patelni na 5 łyżkach oliwy podsmażamy posiekany seler naciowy z chilli.
- Kiedy ryż się zeszkli, dodajemy wlewamy białe wino i czekamy aż wyparujemy alkohol.
- Dodajemy podsmażone seler naciowy i chilli, mieszamy i wlewamy tyle bulionu, aż przykryje ryż z warzywami. Mieszamy. Każdą kolejną porcję bulionu wlewamy do risotto po zabsorbowaniu poprzedniej.
- Blendujemy natkę pietruszki, oliwę i 5 ząbków czosnku.
- Smażymy ośmiorniczki: rozmrożone, osączone i osuszone (olej będzie mniej pryskał) ośmiorniczki bardzo ostrożnie wrzucamy do rozgrzanej oliwy i smażymy ok. 10 minut, aż ośmiorniczki puszczą dużo płynu.
- Wyjmujemy ośmiorniczki, osączamy i przekładamy do rondla ze zmiksowaną oliwą z czosnkiem i natką pietruszki. Dodajemy listki laurowe, dusimy powoli na małym ogniu (uważamy żeby nie przypalić czosnku) aż ośmiorniczki znowu będą miękkie.
- Kiedy ryż przestanie wchłaniać bulion, powinien być al dente, czyli risotto jest praktycznie gotowe. Dodajemy uduszone ośmiorniczki (zostawiamy 2-3 do dekoracji, resztę kroimy na mniejsze kawałki). Całość dokładnie mieszamy, dodajemy 2 łyżki zmrożonego masła, przykrywamy i zostawiamy na 5 minut.
- Następnie delikatnie mieszamy risotto i posypujemy odrobiną posiekanej natki pietruszki. Risotto powinno mieć półpłynną, lekką, kremową konsystencję.