Frytki z okonia [LATO Z RADIEM]
![Frytki z okonia [LATO Z RADIEM]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-i8LS-N26H-ukQz_frytki-z-okonia-lato-z-radiem-664x442.jpg)
Największa impreza lotnicza w tym regionie Polski i pokazy, które zapierają dech w piersiach, czyli Mazury Air Show 2019, odbędą się w najbliższy weekend 3 sierpnia w Giżycku nad jeziorem Niegocin. Na miejscu nie zabraknie również radiowej Jedynki i kultowego „Lata z Radiem” – audycji, którą dziennikarze Programu 1 Polskiego Radia poprowadzą ze studia plenerowego na żywo z udziałem publiczności!
Na audycję „Lato z Radiem” (godz. 9.00-12.00) podczas Mazury Air Show 2019 ze studia plenerowego przy Ekomarinie w Giżycku zaprasza Roman Czejarek.
Będąc w Giżycku należy spróbować miejscowej kuchni rybnej. Najlepsze frytki z okonia zjecie w Tawernie Marina w Giżycku. Oto łatwy przepis na te pyszne rybne smakołyki.
SKŁADNIKI
- 800 g świeżego okonia (nie mrożonego)
- mąka pszenna
- olej do smażenia
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ze świeżego okonia usuwamy ości, zostawiamy ze skórą, lekko solimy.
- Potem kroimy na cieniutkie paseczki, szerokości 6-7 mm.
- Obtaczamy w mące, wrzucamy na gorący olej, smażymy do uzyskania złocistego koloru.
- Do dania serwujemy sos jogurtowo-czosnkowy.
- Danie podajemy jako przystawkę.