Filety z łososia marynowane w sosie fasolowym i pieczone na grillu
2021-07-18
łatwy
20 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Filety z łososia marynowane w sosie fasolowym i pieczone na grillu to pomysł na niebanalny obiad z grilla. Fasolowa marynata z dodatkiem świeżego imbiru i czosnku nadaje rybie ciekawy aromat i piękny kolor.
SKŁADNIKI
- 1 kg łososia
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżka posiekanego korzenia imbiru
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki białego, wytrawnego wina
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę odcedzić pozostawiając połowę zalewy.
- Zblendować ją z pozostawioną zalewą, imbirem, cebulą i czosnkiem.
- Dodać wino, olej, pieprz, sól i cukier, dokładnie wymieszać.
- Łososia podzielić na części, dokładnie posmarować sosem i odstawić na 2 godz. do lodówki.
- Następnie upiec na tackach aluminiowych do grillowania z obu stron.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?