Filety z łososia marynowane w sosie fasolowym i pieczone na grillu

Łosoś w sosie fasolowym
Autor: Shutterstock Łosoś w sosie fasolowym podany ze świezymi warzywami.
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Filety z łososia marynowane w sosie fasolowym i pieczone na grillu to pomysł na niebanalny obiad z grilla. Fasolowa marynata z dodatkiem świeżego imbiru i czosnku nadaje rybie ciekawy aromat i piękny kolor.

SKŁADNIKI

  • 1 kg łososia
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżka posiekanego korzenia imbiru
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę odcedzić pozostawiając połowę zalewy.
  • Zblendować ją z pozostawioną zalewą, imbirem, cebulą i czosnkiem.
  • Dodać wino, olej, pieprz, sól i cukier, dokładnie wymieszać.
  • Łososia podzielić na części, dokładnie posmarować sosem i odstawić na 2 godz. do lodówki.
  • Następnie upiec na tackach aluminiowych do grillowania z obu stron.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej