Filet z dorsza: przepis gospodyń z Pucka na rybę zapiekaną w śmietanie [LATO Z RADIEM]
2021-03-29
łatwy
40 min
4
W najbliższą sobotę, 20 lipca, „Lato z Radiem” odwiedzi Puck, a jak Puck to nie tylko zaślubiny Polski z morzem po I wojnie światowej, ale także krzyżacki garnizon i pierwszy polski port wojenny! Także doskonała kuchnia tak typowa dla krajów bałtyckich. Tym razem proponujemy filet z dorsza przygotowany według przepisu ze sztambucha Rada Gminnej Kół Gospodyń Wiejskich w Pucku. Delikatne białe mięso ryby, seler i jabłko oraz dużo śmietany to gwarancja udanego obiadu.
SKŁADNIKI
- 1 kg fileta z dorsza
- 3 marchewki
- ćwiartka selera
- 2 jabłka
- pół litra śmietany 12%
- jedna cytryna
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety kroimy na ok. 5 centymetrowe kawałki, solimy, posypujemy pieprzem i skrapiamy sokiem z polowy cytryny.
- Tak przygotowane wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem (może być olej).
- Warzywa i jabłka ucieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy i układamy na rybie.
- Całość pieczemy ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Przygotowujemy sos ze śmietany i drugiej połówki cytryny. „Dosmaczamy” solą i cukrem.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia polewamy potrawę sosem i ponownie wstawiamy do piekarnika.
- Podajemy na ciepło.