Filet halibuta ze szparagami i sosem holenderskim
2021-03-29
średni
35 min
4
Zarówno halibut, jak i szparagi uznawane są za dania wykwintne, połączone - dają ucztę godną królów. Zwłaszcza, gdy podamy je z delikatnym, dobrze schłodzonym białym winem. Można też wzbogacić danie o lekko opieczoną białą bułkę - będzie czym wybierać smakowity sos z talerza, jak to robią Francuzi.
SKŁADNIKI
- 5 sztuk szparagów
- 100 g fileta z halibuta
- jedno żółtko
- 200 g masła
- sok z dwóch mandarynek
- sól
- pieprz
- cukier
- cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Usuń zdrewniałe części szparagów - wystarczy mocno je wygiąć, same pękną we właściwym miejscu, oczyść i obierz (możesz kupić specjalną obieraczkę do szparagów, ale zwykła, przeznaczona do warzyw też się sprawdzi). Obrane szparagi ugotuj w wodzie doprawionej solą, cukrem, sokiem z cytryny, z dodatkiem masła.
- Sos: Sok z mandarynki zredukuj w małym rondelku i dodaj do żółtka utarte uprzedmnio z ciepłym masłem.
- Halibuta oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem (białym, bez nadrukowanych wzorków!). Halibuta usmaż, ale tylko od strony skórki, następnie ułóż go na szparagach i polej wcześniej przygotowanym sosem. Rybę - jeśli wolisz - możesz upiec bez dodatku tłuszczu.