Dorsz z truskawkami: oryginalny sposób na rybę

2021-03-29
ThinkstockPhotos-522542444.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Ryba i truskawki? Czemu nie!
średni
60 min
4

Gdy trwa sezon na truskawki warto je wykorzystywać do przygotowania wielu potraw. Nawet do ryby! Truskawki bowiem świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych. Na przykład można przyrządzić dorsza  z truskawkami. To ciekawe zestawienie zadowoli niejednego smakosza.

SKŁADNIKI

  • ok 1 kg filetów z dorsza (600-700 g)
  • 600 g dojrzałych truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka przyprawy do ryb
  • opakowanie płatków migdałowych
  • 1 łyżka koniaku
  • sól i pieprz grubo mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytrynę i pomarańczę umyć i sparzyć. Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Wycisnąć sok z owoców.
  • Filety oczyścić, opłukać i skropić 2 łyżkami soku z pomarańczy i 1 łyżką soku z cytryny.
  • W tym czasie zmiksować truskawki (odłożyć 100 g do przyozdobienia), dodać szczyptę gałki, cukier, łyżkę skórki pomarańczowej, sól i pieprz do smaku.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Rybę doprawić przyprawą,soląoraz pieprzem.
  • Naczynie żaroodporne nasmarować masłem, wlać mus truskawkowy, ułożyć filety, polać miodem i dodać masło. Na wierzchu ułożyć całe truskawki.
  • Rybę piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut.
  • Pod koniec pieczenia polać alkoholem i piec jeszcze 8 minut.
  • Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi rybę przed podaniem.