Dorsz z truskawkami: oryginalny sposób na rybę
2021-03-29
średni
60 min
4
Gdy trwa sezon na truskawki warto je wykorzystywać do przygotowania wielu potraw. Nawet do ryby! Truskawki bowiem świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych. Na przykład można przyrządzić dorsza z truskawkami. To ciekawe zestawienie zadowoli niejednego smakosza.
SKŁADNIKI
- ok 1 kg filetów z dorsza (600-700 g)
- 600 g dojrzałych truskawek
- 1 łyżka cukru
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka przyprawy do ryb
- opakowanie płatków migdałowych
- 1 łyżka koniaku
- sól i pieprz grubo mielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrynę i pomarańczę umyć i sparzyć. Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Wycisnąć sok z owoców.
- Filety oczyścić, opłukać i skropić 2 łyżkami soku z pomarańczy i 1 łyżką soku z cytryny.
- W tym czasie zmiksować truskawki (odłożyć 100 g do przyozdobienia), dodać szczyptę gałki, cukier, łyżkę skórki pomarańczowej, sól i pieprz do smaku.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Rybę doprawić przyprawą,soląoraz pieprzem.
- Naczynie żaroodporne nasmarować masłem, wlać mus truskawkowy, ułożyć filety, polać miodem i dodać masło. Na wierzchu ułożyć całe truskawki.
- Rybę piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut.
- Pod koniec pieczenia polać alkoholem i piec jeszcze 8 minut.
- Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi rybę przed podaniem.