Dorsz z brokułem i zielonym groszkiem - super pomysł na obiad z rybą
2021-03-29
średni
60 min
4
Dorsz z zielonym groszkiem to danie, którym z pewnością zaskoczysz swoich gości. Potrawa składa się ze smacznych i zdrowych składników, a jeśli dodasz jeszcze sałatkę z rukoli i puree, otrzymasz bardzo sycący i pełnowartościowy posiłek. Podajemy przepis!
SKŁADNIKI
- 2 filety z dorsza
- Rucola
- 12 dag boczku wędzonego
- 15 dag sera żółtego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- Koper włoski
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki bazylii
- 8 ziemniaków
- 2 szczypty majeranku
- 2 szczypty pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki octu winnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę posmaruj oliwą. Posyp solą, pieprzem oraz koprem włoskim.
- Filety z dorsza włóż do formy i natrzyj z obu stron oliwą z przyprawami. Całość piecz w temperaturze 140 stopni.
- Gotową rybę podawaj z purée oraz sałatką. Aby przygotować purée umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Z brokułem postępujemy podobnie. Po umyciu, podziel go na mniejsze różyczki, a korzeń pokrój w kostkę i dodaj go do ziemniaków. Gotuj w osolonej wodzie, aż do miękkości. Kiedy ziemniaki są już gotowe, odcedź je i ubij na purée. Dodaj masło oraz oliwę, a na koniec posyp startym serem. W drugim garnku gotuj na parze przez ok. 5 min. wcześniej przygotowany brokuł oraz zielony groszek. Po ugotowaniu dodaj do ziemniaków i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Przygotowując sałatkę z rucoli. Podsmaż boczek na małym ogniu. Pamiętaj, żeby się dobrze zarumienił. Gdy boczek jest już gotowy, wyjmij go na talerz, a do pozostałego po nim tłuszczu dodaj czosnek, olej balsamiczny, oliwę oraz sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Tak powstałym sosem polej rukolę, a całość posyp pokruszonym boczkiem. Na koniec udekoruj wszystko startym serem.