Dorsz smażony z sosem pomidorowym na białym winie
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Dorsz smażony z sosem pomidorowym na białym winie to danie, w którym zwykły dorsz zmienia się w wykwintną potrawę. Przygotowanie tej przepysznej potrawy jest wbrew pozorom bardzo łatwe - koniecznie spróbujcie!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 750 g świeżego dorsza, pokrojonego w 4 filety
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- 2 duże ząbki (lub 3 mniejsze ząbki) czosnku, drobno posiekanego
- 1 pudełko pomidorów cherry pokrojonych na pół
- 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 1/2 szklanki świeżej bazylii, drobno posiekanej
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki świeżej skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli (więcej do smaku)
- 1/4 łyżeczki świeżego zmielonego czarnego pieprzu (więcej do smaku)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pokruszone płatki chili i zmiażdżony czosnek, smaż przez 1 minutę, aż czosnek będzie pachnący.
- Dodaj pomidory koktajlowe i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie, ale zachowują swój kształt. Dodaj białe wino, zamieszaj i pozwól sosowi delikatnie się zagotować. Dodaj bazylię, sok z cytryny, skórkę z cytryny, sól i pieprz i gotuj przez 2 minuty. Przelej sos do miski i odstaw na bok, aż będzie potrzebny.
- Rozgrzej olej na dużej patelni ustawionej na średnim ogniu. Dopraw obie strony dorsza solą i pieprzem. Połóż rybę na patelni i smaż na złoty kolor, około 5 minut. Ostrożnie odwróć dorsza i umieść patelnię w rozgrzanym piekarniku, dopiekaj przez kolejne 5 minut lub do momentu, aż będzie gotowa.
- Polej dorsza sosem pomidorowym z białym winem i podaj od razu.