Dorsz pieczony z ziołami i serem

Dorsz pieczony z ziołami i serem
Autor: Shutterstock Dorsz pieczony z ziołami i serem - proste danie rybne o doskonałym smaku
łatwy
25 min
4

Dorsz pieczony z ziołami i serem to proste danie rybne - ale jednocześnie bardzo smakowite  i pięknie się prezentujące. Bez wielkich nakładów pracy i kosztów możemy podać rybę tak pyszną, że palce lizać.

 Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • po 1-2 filety z dorsza (zależy od wielkości filetów) na osobę (ze skórą)
  • 1 pomidor
  • 5 ząbków czosnku
  • 15-20 listków świeżej bazylii
  • kilkanaście gałązek świeżego oregano
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki startej mozzarelli
  • oliwa
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dorsza umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem.
  • Dno naczynia do zapiekania wysmarować oliwą, ułożyć na nim zioła (trochę zostawić do posypania), pomidora pokrojonego w plastry i obrane ząbki czosnku - te w całości.
  • Lekko polać wszystko oliwą i ułożyć filety (skórą do dołu). Posypać rybę startą skórką cytrynową, resztą ziół i jeszcze raz wszystko skropić oliwą.
  • Wstawić naczynie do piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni C, po czym posypać rybę serem i zapiekać jeszcze 10-15 minut, do zrumienienia sera.
  • Podawać na gorąco z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.