Dorsz pieczony z ziołami i serem
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Dorsz pieczony z ziołami i serem to proste danie rybne - ale jednocześnie bardzo smakowite i pięknie się prezentujące. Bez wielkich nakładów pracy i kosztów możemy podać rybę tak pyszną, że palce lizać.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- po 1-2 filety z dorsza (zależy od wielkości filetów) na osobę (ze skórą)
- 1 pomidor
- 5 ząbków czosnku
- 15-20 listków świeżej bazylii
- kilkanaście gałązek świeżego oregano
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2-3 łyżki startej mozzarelli
- oliwa
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dorsza umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem.
- Dno naczynia do zapiekania wysmarować oliwą, ułożyć na nim zioła (trochę zostawić do posypania), pomidora pokrojonego w plastry i obrane ząbki czosnku - te w całości.
- Lekko polać wszystko oliwą i ułożyć filety (skórą do dołu). Posypać rybę startą skórką cytrynową, resztą ziół i jeszcze raz wszystko skropić oliwą.
- Wstawić naczynie do piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni C, po czym posypać rybę serem i zapiekać jeszcze 10-15 minut, do zrumienienia sera.
- Podawać na gorąco z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.