Dorsz gotowany w jarzynach
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Przepis na prosty i szybki obiad z rybą: dorsz gotowany w jarzynach. Delikatna w smaku ryba wychodzi wilgotna, krucha i aromatyczna. Dorsza gotowanego z warzywami możesz zjeść solo skropionego sokiem z cytryny i posypanego posiekaną natką pietruszki lub podać z pełnym obiadem.
SKŁADNIKI
- 4 porcje dorsza (8 filetów) 500 g
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- por (biała część)
- 5 ziarenek pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- sól i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety umyj i posól.
- Marchewkę, pietruszkę i seler umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce, białą część pora i seler pokrój w plasterki.
- Do gotującej się wody włóż przygotowane warzywa i przyprawy, gotuj je ok. 10 minut na wolnym ogniu.
- Następnie dodaj rybę i gotuj jeszcze 4–5 minut. Rybę i warzywa wyjmij delikatnie łyżką cedzakową.
- Gotowego dorsza podawaj skropionego sokiem z cytryny i posypanego posiekaną natką pietruszki.