Dorsz gotowany na parze w sosie jogurtowo-paprykowym: przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Dorsz gotowany na parze i podawany w sosie jogurtowo-paprykowym to wyśmienite danie na obiad dla osób dbających o linię
i odchudzających się. Jedna porcja ma zaledwie ok. 360 kcal. Sprawdź, jak przyrządzić zdrowy obiad z dorszem w roli głównej.
SKŁADNIKI
- duży filet z dorsza (30 dag)
- sok z 1/2 cytryny
- duża czerwona papryka
- średnia cebula
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
- zioła (bazylia, majeranek, oregano)
- szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet skrop sokiem z cytryny, posyp ziołami i ugotuj na parze.
- Paprykę i cebulę posiekaj w drobne prążki, podduś z dodatkiem oliwy lub oleju.
- Gdy warzywa zmiękną, dopraw je solą, pieprzem, słodką papryką i wymieszaj z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego.
- Na ugotowaną rybę wyłóż warzywa.