Dorsz gotowany na parze w sosie jogurtowo-paprykowym: przepis

2021-03-29
Aneta Bulara
Dorsz w sosie jogurtowo-paprykowym
Autor: thinkstockphotos.com Dorsz świetnie nadaje się do gotowania na parze - zachowuje zwartą strukturę
łatwy
20 min
4

Dorsz gotowany na parze i podawany w sosie jogurtowo-paprykowym to wyśmienite danie na obiad dla osób dbających o linię
i odchudzających się. Jedna porcja ma zaledwie ok. 360 kcal. Sprawdź, jak przyrządzić zdrowy obiad z dorszem  w roli głównej.

SKŁADNIKI

  • duży filet z dorsza (30 dag)
  • sok z 1/2 cytryny
  • duża czerwona papryka
  • średnia cebula
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
  • zioła (bazylia, majeranek, oregano)
  • szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet skrop sokiem z cytryny, posyp ziołami i ugotuj na parze.
  • Paprykę i cebulę posiekaj w drobne prążki, podduś z dodatkiem oliwy lub oleju.
  • Gdy warzywa zmiękną, dopraw je solą, pieprzem, słodką papryką i wymieszaj z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego.
  • Na ugotowaną rybę wyłóż warzywa.
Aneta Bulara