Dorada pieczona w soli - idealna dla dwojga

Dorada pieczona w soli - idealna dla dwojga
Autor: Shutterstock.com Dorada pieczona w soli - idealna dla dwojga
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Dorada, pstrąg, łosoś czy okoń morski, każda ryba owinięta grubą warstwą skorupy solnej zamienia się w przysmak. Chcesz zrobić wrażenie na swojej drugiej połówce? Upiecz doradę w soli. To potrawa idealna dla dwojga! 

SKŁADNIKI

  • Na skorupę solną:
  • ½ pęczka koperku
  • 3 obrane ząbki czosnku
  • 1 kg soli, grubej, morskiej lub kamiennej
  • 4 białka jaj
  • Na pieczoną rybę:
  • 1 dorada, wypatroszona, ale z głową
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 cytryna, ekologiczna
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C z funkcją termoobiegu. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
  • Przygotuj skorupę solną. Rozdrobnij w malakserze koperek z czosnkiem. Wymieszaj z solą. Ubij białkana pianę i dodaj do soli z ziołami. Wymieszaj. 
  • Pora na przyprawienie ryby. Opłucz doradę wewnątrz i na zewnątrz i osusz. Imbir obierz, zetrzyj na drobnej tarce i wymieszaj z oliwą. Pokrój cytrynę.
  • Posmaruj rybę od środka i na zewnątrz oliwą imbirową i napełnij plasterkami cytryny, tymiankiem i natką pietruszki.
  • Ułóż około ⅓ mieszanki soli na blasze do pieczenia. Połóż na nim rybę. Ułóż doradę na wierzchu i przykryj pozostałą mieszanką. Piecz w nagrzanym piekarniku około 25-30 minut.
  • Następnie wyjmij rybę z piekarnika i lekkimi uderzeniami młotka rozbij skorupę solną. Rybę podaj z sałatą lub świeżymi warzywami. Poniżej przepisu znajdziesz galerię najlepszych surówek do ryby. Smacznego! 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Jaka surówka do ryby? Sprawdź 10 przepisów na najlepsze surówki do ryby

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej