Dorada pieczona w soli - idealna dla dwojga
2022-02-18
łatwy
15 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Dorada, pstrąg, łosoś czy okoń morski, każda ryba owinięta grubą warstwą skorupy solnej zamienia się w przysmak. Chcesz zrobić wrażenie na swojej drugiej połówce? Upiecz doradę w soli. To potrawa idealna dla dwojga!
SKŁADNIKI
- Na skorupę solną:
- ½ pęczka koperku
- 3 obrane ząbki czosnku
- 1 kg soli, grubej, morskiej lub kamiennej
- 4 białka jaj
- Na pieczoną rybę:
- 1 dorada, wypatroszona, ale z głową
- 2 cm świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżki oliwy
- 1 cytryna, ekologiczna
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C z funkcją termoobiegu. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
- Przygotuj skorupę solną. Rozdrobnij w malakserze koperek z czosnkiem. Wymieszaj z solą. Ubij białkana pianę i dodaj do soli z ziołami. Wymieszaj.
- Pora na przyprawienie ryby. Opłucz doradę wewnątrz i na zewnątrz i osusz. Imbir obierz, zetrzyj na drobnej tarce i wymieszaj z oliwą. Pokrój cytrynę.
- Posmaruj rybę od środka i na zewnątrz oliwą imbirową i napełnij plasterkami cytryny, tymiankiem i natką pietruszki.
- Ułóż około ⅓ mieszanki soli na blasze do pieczenia. Połóż na nim rybę. Ułóż doradę na wierzchu i przykryj pozostałą mieszanką. Piecz w nagrzanym piekarniku około 25-30 minut.
- Następnie wyjmij rybę z piekarnika i lekkimi uderzeniami młotka rozbij skorupę solną. Rybę podaj z sałatą lub świeżymi warzywami. Poniżej przepisu znajdziesz galerię najlepszych surówek do ryby. Smacznego!
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?