Danie na walentynkową kolację: krewetki w sosie z pomidorów i białego wina

krewetki w sosie z pomidorów
Autor: Shutterstock Krewetki na białym winie w sosie pomidorowym 
łatwy
40 min
4

Krewetki są jednym z najpopularniejszych afrodyzjaków, warto więc przyrządzić je na walentynkową kolację. Podajemy przepis na krewetki w delikatnym sosie z pomidorów i białego wina. Podawaj je ze świeżym pieczywem i lampką białego wina. 

SKŁADNIKI

  • 400 g całych krewetek w pancerzykach
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 3 duże świeże pomidory
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • do smaku pietruszka posiekan do posypania
  • świeże pieczywo

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić z grubsza.
  • W małym garnuszku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić pomidory, doprawić solą i pierzem. Gotować przez 10-15 minut, aż woda odparuje 
    i otrzymamy dość gęsty sos pomidorowy. Odstawić.
  • Na dużej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać czosnek, smażyć chwilę, aż się zeszkli.
  • Dodać krewetki (w całości, w pancerzykach), smażyć na dużym ogniu przez ok. 5 minut, po czym dodać pozostałe składniki: przygotowany wcześniej sos pomidorowy i białe wino. Gotować całość na średnim ogniu ok. 10 minut.
  • Przełożyć krewetki wraz z sosem do misek, posypać natką pietruszki. Podawać gorące, ze świeżym pieczywem.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej