Danie na walentynkową kolację: krewetki w sosie z pomidorów i białego wina
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Krewetki są jednym z najpopularniejszych afrodyzjaków, warto więc przyrządzić je na walentynkową kolację. Podajemy przepis na krewetki w delikatnym sosie z pomidorów i białego wina. Podawaj je ze świeżym pieczywem i lampką białego wina.
SKŁADNIKI
- 400 g całych krewetek w pancerzykach
- 150 ml białego, wytrawnego wina
- 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- 40 ml oliwy z oliwek
- 3 duże świeże pomidory
- sól i świeżo mielony pieprz
- do smaku pietruszka posiekan do posypania
- świeże pieczywo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić z grubsza.
- W małym garnuszku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić pomidory, doprawić solą i pierzem. Gotować przez 10-15 minut, aż woda odparuje
i otrzymamy dość gęsty sos pomidorowy. Odstawić. - Na dużej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać czosnek, smażyć chwilę, aż się zeszkli.
- Dodać krewetki (w całości, w pancerzykach), smażyć na dużym ogniu przez ok. 5 minut, po czym dodać pozostałe składniki: przygotowany wcześniej sos pomidorowy i białe wino. Gotować całość na średnim ogniu ok. 10 minut.
- Przełożyć krewetki wraz z sosem do misek, posypać natką pietruszki. Podawać gorące, ze świeżym pieczywem.