Curry z dynią, krewetkami i mlekiem kokosowym [przepis]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ostre, rozgrzewające curry dyniowe to pomysł na prostą kolację - idealną na jesienny wieczór. Sprawdź, jak je zrobić - podajemy dokładny przepis na curry.
SKŁADNIKI
- 1 świeża mała dynia
- 30 dag krewetek
- 2 ząbki czosnku
- puszka mleka kokosowego
- świeży imbir (do smaku)
- curry (do smaku)
- Bulionetka Domowa Drobiowa Knorr
- sok z 1 cytryny
- szczypiorek
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę.
- Podsmaż ją w rondlu do momentu, gdy zmięknie, po czym dopraw pieprzem i odrobiną soli. Odłóż połowę do oddzielnego naczynia.
- Posiekaj czosnek i zetrzyj imbir, następnie dodaj je do dyni i smaż jeszcze przez 4 minuty. W oddzielnym naczyniu podsmaż krewetki.
- Wlej mleko kokosowe i dodaj bulionetkę Knorr.
- Dodaj również curry w ilości zależnej od preferowanej pikantności. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zmiksuj.
- Do gotującego się sosu dodaj kostki z dyni oraz podsmażone krewetki.
- Gotowe danie podawaj z posiekanym szczypiorkiem, doprawione do smaku sokiem z cytryny.