Burgery rybne z piekarnika - domowe lepsze niż kupne

Burgery rybne z piekarnika
Autor: Shutterstock.com Burgery rybne z piekarnika
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Burgery rybne z piekarnika są przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Mielone z ryby można przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić przed pieczeniem lub można je upiec i odgrzać, przykryte, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej przed podaniem. To prawdziwe koło ratunkowe dla znękanej pracą domowej karmicielki. I lepsze od sklepowych! 

Jaka surówka do ryby? Sprawdź 10 przepisów na najlepsze surówki do ryby

SKŁADNIKI

  • 500 g filetów z białej ryby morskiej, zmielonycj lub rozdrobnionych w blenderze
  • 2 szklanki (500 g) ugotowanych tłuczonych ziemniaków
  • 1 duże jajko, ubite
  • 1/4 szklanki (60 g) posiekanej cebuli
  • 1/4 szklanki (60 g) majonezu
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • tarta bułka do panierowania
  • 2 łyżki stopionego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski przełożyć zmielone białe mięso ryby oraz tłuczone ziemniaki.
  • Dodać rozmącone jajko, posiekaną drobno cebulę, majonez, sok z cytryny, koperek, musztardę, sól i piperz. 
  • Wymieszać składniki na burgery na jednorodną masę.
  • Z masy formować okrągłe kotlety. Panierować je w tartej bułce.
  • Burgery ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Burgery skropić masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 200°C. 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej