Burgery rybne z piekarnika - domowe lepsze niż kupne
2022-03-24
łatwy
30 min
4
Dieta niskokaloryczna
Burgery rybne z piekarnika są przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Mielone z ryby można przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić przed pieczeniem lub można je upiec i odgrzać, przykryte, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej przed podaniem. To prawdziwe koło ratunkowe dla znękanej pracą domowej karmicielki. I lepsze od sklepowych!
Jaka surówka do ryby? Sprawdź 10 przepisów na najlepsze surówki do ryby
SKŁADNIKI
- 500 g filetów z białej ryby morskiej, zmielonycj lub rozdrobnionych w blenderze
- 2 szklanki (500 g) ugotowanych tłuczonych ziemniaków
- 1 duże jajko, ubite
- 1/4 szklanki (60 g) posiekanej cebuli
- 1/4 szklanki (60 g) majonezu
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- tarta bułka do panierowania
- 2 łyżki stopionego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski przełożyć zmielone białe mięso ryby oraz tłuczone ziemniaki.
- Dodać rozmącone jajko, posiekaną drobno cebulę, majonez, sok z cytryny, koperek, musztardę, sól i piperz.
- Wymieszać składniki na burgery na jednorodną masę.
- Z masy formować okrągłe kotlety. Panierować je w tartej bułce.
- Burgery ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Burgery skropić masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 200°C.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?