Bezglutenowe krokiety z łososiem i szpinakiem: dobry przepis

2021-03-29
Marta Szloser
Bezglutenowe krokiety z łososiem i szpinakiem: przepis na naleśniki z nadzieniem
Autor: Shutterstock Krokiety gryczane to doskonała alternatywa dla tych osób, które nie tolerują glutenu
łatwy
30 min
4

Krokiety z łososiem z szpinakiem zrobione z naleśników z mąki gryczanej to alternatywa dla tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami. Przepis pochodzi z książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej (Wydawnictwo Bukowy Las).

SKŁADNIKI

  • naleśniki gryczane
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 200 g filetu z łososia, bez skóry
  • 1 mała cebula
  • mały pęczek koperku
  • pieprz i sól
  • sok z cytryny
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na tłuszczu, aż się zezłoci.
  • Dodaj mrożony szpinak i podgrzewaj, aż zmięknie. Duś do czasu, aż nadmiar wody odparuje.
  • Łososia bardzo drobno posiekaj ostrym nożem lub zmiel przez maszynkę. Jeśli na końcu będziesz krokiety panierować i obsmażać, możesz dodać do farszu surową rybę. Jeżeli krokiety mają być podane od razu, z ciepłym farszem, bez panierowania i obsmażania, dodaj posiekanego lub zmielonego łososia do szpinaku z cebulą i podduś kilka minut, by ryba nie była surowa.
  • Wymieszaj szpinak z cebulą, łososia (jeśli nie był duszony ze szpinakiem) oraz posiekany koperek.
  • Dopraw do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Posmaruj naleśniki farszem i zwiń w krokiety. Jeśli chcesz, obtocz w roztrzepanym jajku i ulubionej bezglutenowej panierce, np. w otrębach gryczanych.
  • Podsmaż na patelni z obu stron i podawaj.
Marta Szloser