Bezglutenowe krokiety z łososiem i szpinakiem: dobry przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Krokiety z łososiem z szpinakiem zrobione z naleśników z mąki gryczanej to alternatywa dla tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami. Przepis pochodzi z książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej (Wydawnictwo Bukowy Las).
SKŁADNIKI
- naleśniki gryczane
- 450 g mrożonego szpinaku
- 200 g filetu z łososia, bez skóry
- 1 mała cebula
- mały pęczek koperku
- pieprz i sól
- sok z cytryny
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na tłuszczu, aż się zezłoci.
- Dodaj mrożony szpinak i podgrzewaj, aż zmięknie. Duś do czasu, aż nadmiar wody odparuje.
- Łososia bardzo drobno posiekaj ostrym nożem lub zmiel przez maszynkę. Jeśli na końcu będziesz krokiety panierować i obsmażać, możesz dodać do farszu surową rybę. Jeżeli krokiety mają być podane od razu, z ciepłym farszem, bez panierowania i obsmażania, dodaj posiekanego lub zmielonego łososia do szpinaku z cebulą i podduś kilka minut, by ryba nie była surowa.
- Wymieszaj szpinak z cebulą, łososia (jeśli nie był duszony ze szpinakiem) oraz posiekany koperek.
- Dopraw do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Posmaruj naleśniki farszem i zwiń w krokiety. Jeśli chcesz, obtocz w roztrzepanym jajku i ulubionej bezglutenowej panierce, np. w otrębach gryczanych.
- Podsmaż na patelni z obu stron i podawaj.