Aromatyczny łosoś z warzywami bez tłuszczu. Sprawdzi się na diecie i nie tylko

Aromatyczny łosoś z warzywami bez tłuszczu. Sprawdzi się na diecie i nie tylko
Autor: Shutterstock.com Aromatyczny łosoś z warzywami bez tłuszczu. Sprawdzi się na diecie i nie tylko
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Aromatyczny łosoś pieczony z warzywami to doskonały pomysł na ciekawy obiad. Ten posiłek sprawdzi się dla całej rodziny a jest pełen aromatów i najróżniejszych smaków. A co najważniejsze, jest prosty w przygotowaniu. Nie szukaj więc daleko pomysłu na piątkowy obiad, tylko rozkoszuj się tym pysznym łososiem.

Delikatny łosoś z warzywami to idealny obiad. Każdy poradzi sobie z tym przepisem

Aromatyczna ryba z warzywami to idealny pomysł na lekki, zdrowy i niezwykle uniwersalny posiłek. Jest prosta w przygotowaniu, dzięki czemu poradzi sobie z nią niemal każdy, a jej smak przypadnie do gustu wszystkim. A wystarczy kilka składników, by ją przygotować.

Skupmy się jednak na początek na sposobie jej przygotowania. Ryba w saszetkach to idealnie zdrowy sposób na ciekawy posiłek. Dzięki takiej metodzie przygotowywania ryba zachowuje więcej witamin i minerałów. Nie wymaga również dużo tłuszczu, a zamiast tego dusi się wraz z warzywami we własnych sokach, dzięki czemu wychodzi soczystsza i aromatyczna.

Choć tak naprawdę możemy użyć obojętnie jakiej ryby, to łosoś jest bogaty w kwasy omega-3, które wspierają serce, skórę i mózg. Co więcej, łosoś ma bardzo delikatne mięso, które świetnie łączy się z warzywami i ziołami, a przy okazji jest szybki w przygotowaniu.

Nasz łosoś najlepiej będzie smakował z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem. Sprawdzi się na lekki obiad czy posiłek na diecie.

SKŁADNIKI

  • 2 filety z łososia
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 pora
  • 4–6 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 0,5 cytryny
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła: koperek, tymianek, pietruszka, bazylia
  • papier do pieczenia lub folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę i cukinię kroimy w cienkie słupki.
  • Paprykę i białą część pora kroimy w cienkie paski, a pomidorki na połówki.
  • Czosnek drobno siekamy.
  • Usuwamy skórę z filetów z łososia.
  • Doprawiamy je sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami.
  • Na dużym kawałku folii lub papieru do pieczenia układamy warzywa.
  • Na wierzchu kładziemy rybę, którą posypujemy czosnkiem, polewamy oliwą z oliwek i skraplamy cytryną.
  • Saszetkę zwijamy, zostawiając niewielką dziurkę na parę.
  • Pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut.
Sałata z wędzonym łososiem
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej