Aromatyczny łosoś z warzywami bez tłuszczu. Sprawdzi się na diecie i nie tylko

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Aromatyczny łosoś pieczony z warzywami to doskonały pomysł na ciekawy obiad. Ten posiłek sprawdzi się dla całej rodziny a jest pełen aromatów i najróżniejszych smaków. A co najważniejsze, jest prosty w przygotowaniu. Nie szukaj więc daleko pomysłu na piątkowy obiad, tylko rozkoszuj się tym pysznym łososiem.
Delikatny łosoś z warzywami to idealny obiad. Każdy poradzi sobie z tym przepisem
Aromatyczna ryba z warzywami to idealny pomysł na lekki, zdrowy i niezwykle uniwersalny posiłek. Jest prosta w przygotowaniu, dzięki czemu poradzi sobie z nią niemal każdy, a jej smak przypadnie do gustu wszystkim. A wystarczy kilka składników, by ją przygotować.
Skupmy się jednak na początek na sposobie jej przygotowania. Ryba w saszetkach to idealnie zdrowy sposób na ciekawy posiłek. Dzięki takiej metodzie przygotowywania ryba zachowuje więcej witamin i minerałów. Nie wymaga również dużo tłuszczu, a zamiast tego dusi się wraz z warzywami we własnych sokach, dzięki czemu wychodzi soczystsza i aromatyczna.
Choć tak naprawdę możemy użyć obojętnie jakiej ryby, to łosoś jest bogaty w kwasy omega-3, które wspierają serce, skórę i mózg. Co więcej, łosoś ma bardzo delikatne mięso, które świetnie łączy się z warzywami i ziołami, a przy okazji jest szybki w przygotowaniu.
Nasz łosoś najlepiej będzie smakował z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem. Sprawdzi się na lekki obiad czy posiłek na diecie.
SKŁADNIKI
- 2 filety z łososia
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 pora
- 4–6 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 0,5 cytryny
- sól, pieprz
- ulubione zioła: koperek, tymianek, pietruszka, bazylia
- papier do pieczenia lub folia aluminiowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę i cukinię kroimy w cienkie słupki.
- Paprykę i białą część pora kroimy w cienkie paski, a pomidorki na połówki.
- Czosnek drobno siekamy.
- Usuwamy skórę z filetów z łososia.
- Doprawiamy je sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami.
- Na dużym kawałku folii lub papieru do pieczenia układamy warzywa.
- Na wierzchu kładziemy rybę, którą posypujemy czosnkiem, polewamy oliwą z oliwek i skraplamy cytryną.
- Saszetkę zwijamy, zostawiając niewielką dziurkę na parę.
- Pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut.