Aromatyczny dorsz zapiekany w sosie pomidorowo-serowym - prosty przepis
2021-05-17
łatwy
25 min
4
Dieta niskokaloryczna
Dorsz zapiekany w sosie pomidorowo-serowym to danie bardzo proste do przygotowania i bardzo zdrowe. Ryby morskie to niezastąpione źródło zdrowych kwasów Omega-3, pomidory zapiekane dostarczą nam likopenu o właściwościach przeciwnowotworowych, a ser - zdrowego białka.
SKŁADNIKI
- 4 filety z dorsza (gdy były mrożone, to wcześniej rozmrożone i osuszone)
- opakowanie sera feta lub jego odpowiednika - np. sera bałkańskiego
- 1 i 1/2 puszki pomidorów w kawałkach, bez skóry (albo wagowy odpowiednik w postaci świeżych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kawałki)
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Na patelni rozgrzać olej z masłem i lekko podsmażyć pomidory z puszki. Jeśli używamy świeżych pomidorów, podsmażać je nieco dłużej, odparowując nadmiar soku.
- Pomidory wyłożyć na filety, całość posypać serem pokrojonym w kostkę.
- Zapiekać 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Podawać z ryżem lub ziemniakami puree.
Ryby w diecie