Aromatyczny dorsz zapiekany w sosie pomidorowo-serowym - prosty przepis

Aromatyczny dorsz zapiekany w sosie pomidorowo-serowym - prosty przepis
Autor: Shutterstock Ryba morska, pomidory i ser - to kombinacja nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa
łatwy
25 min
4

Dieta niskokaloryczna

Dorsz zapiekany w sosie pomidorowo-serowym to danie bardzo proste do przygotowania i bardzo zdrowe. Ryby morskie to niezastąpione źródło zdrowych kwasów Omega-3, pomidory zapiekane dostarczą nam likopenu o właściwościach  przeciwnowotworowych, a ser - zdrowego białka.

SKŁADNIKI

  • 4 filety z dorsza (gdy były mrożone, to wcześniej rozmrożone i osuszone)
  • opakowanie sera feta lub jego odpowiednika - np. sera bałkańskiego
  • 1 i 1/2 puszki pomidorów w kawałkach, bez skóry (albo wagowy odpowiednik w postaci świeżych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kawałki)
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Na patelni  rozgrzać olej  z masłem i lekko podsmażyć pomidory z puszki.  Jeśli używamy świeżych pomidorów, podsmażać je nieco dłużej, odparowując nadmiar soku.
  • Pomidory wyłożyć na filety, całość posypać serem pokrojonym w kostkę.
  • Zapiekać 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Podawać z ryżem lub ziemniakami puree.
Ryby w diecie
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej