Zrazy wołowe nadziewane kiełbasą i boczkiem: wyszukane rolady dla każdego
2020-10-11

łatwy
30 min
4
Zrazy wołowe nadziewane kiełbasą to pyszne i bardzo wyszukane rolady na obiad. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy kupić odpowiedni kawałek mięsa, by po krótkim przygotowaniu i odpowiednio długim gotowaniu, cieszyć się obfitym i pysznym daniem.
Nadal głodni? Polecam kilka sprytnych przepisów na rolady mięsne:
Rolady indycze w ziemniaczanej panierce nadziewane grzybami i serem
SKŁADNIKI
- 4 plastry wołowe na zrazy
- 100 g kiełbasy jałowcowej lub zwyczajnej
- 60 g boczku
- 1 papryka
- 4 duże pieczarki
- sól i pieprz
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 500 ml przecieru pomidorwego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę rozbić na cienkie plastry, starając się nie przedziurawić mięsa na wylot.
- Kiełbasę pokroić na wzdłuż na 4 długie ćwiartki. Boczek pokroić na paski o grubości 1,5 cm. Paprykę pokroić na paski. Pieczarki na plasterki.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć pieczarki.
- Na każdym plastrze mięsa, wzdłuż krótszego boku układać poziomo pasek kiełbasy, paprykę, boczek, pieczarki. Zwinąć w zgrabny rulon, związać bawełnianym sznurkiem kuchennym lub spiąć szpilką. Rolady panierować w mące.
- W rondlu rozgrzać olej. Dodać zrazy. Obsmażyć.
- Dodać cebulę i czosnek, smażyć 2-3 minuty do zeszklenia cebuli.
- Dodać przecier pomidorowy i ewentualnie 1/3 szklanki wody. Dusić całość na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, aż nakłute widelcem mięso będzie miękkie. Jeśli sos robi się zbyt gęsty, dodać nieco wody.
- Zrazy najlepiej podawać z makaronem lub kluskami śląskimi lub kopytkami.