Rolady indycze w ziemniaczanej panierce nadziewane grzybami i serem

2021-03-29
Rolady indycze w ziemniaczanej panierce nadziewane grzybami i serem
Autor: Shutterstock Chrupiące roladki z piersi indyka z pysznym nadzieniem serowo-grzybowym
łatwy
45 min
4

Rolady indycze w ziemniaczanej panierce nadziewane grzybami i serem to rewelacyjne danie na rodzinny obiad. Szczególnie jeśli ma to być uroczyste spotkanie. Chrupiąca ziemniaczana panierka i kremowe nadzienie z sera i pieczarek usatysfakcjonują każdego smakosza. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 800-1000 g sznycli z piersi indyka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 140 g mozzarelli
  • 1 łyżka masła
  • 3 ziemniaki
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko rozmącone z 1 łyżką wody
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sznycle zbić tłuczkiem do mięsa na cienkie plastry grubości 2-4 mm. Posolić i popieprzyć.
  • Ziemniaki zetrzeć na tarce na wiórki. Posolić i odstawić, żeby ociekły. 
  • Pieczarki i cebulę drobno pokroić, czosnek bardzo drobno posiekać. 
  • Na maśle zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki i smażyć do lekkiego zrumienienia. Popieprzyć i przestudzić.
  • Ser mozzarella pokroić w kostkę.
  • Wymieszać uduszone pieczarki z serem. 
  • Na każdym plastrze mięsa układać porcję nadzienia, zawinąć brzegi do środka i zrolować kształtne roladki.
  • Roladki panierować w mące, jajku i wiórkach ziemniaczanych. 
  • Smażyć na gorącym tłuszczu do zrumienienia.