Zrazy wieprzowe w sosie pieczarkowym. Podaj je do kopytek, kaszy lub ziemniaków z wody
2022-11-10
łatwy
45 min
4
Zrazy w sosie pieczarkowym to dobry pomysł na obiad. Są niezwykle sycące i bardzo smaczne, a do tego przepełnione grzybowym aromatem. Doskonale pasują do kopytek, kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- Zrazy:
- 1/2 kg schabu wieprzowego bez kości
- 20 dag boczku w plasterkach
- ogórki kiszone
- 2 duże cebule
- musztarda
- sól
- pieprz
- Sos pieczarkowy:
- 1 cebula
- 400 g pieczarek
- sól
- pieprz
- łyżka śmietany 18%
- 0.5 l wywaru z warzyw lub 0,5 litra wody i kostka rosołowa
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso kroimy w plastry, ubijamy, oprószamy solą i pieprzem, smarujemy po jednej stronie musztardą.
- Ogórki kroimy w podłużne paski, a cebule w piórka.
- Na brzegu każdego rozbitego plasterka mięsa kładziemy po kawałku ogórka, plasterku boczku i kilka piórek cebuli. Zwijamy. Wbijamy wykałaczkę, aby się nie rozwinęły podczas pieczenia.
- Układamy na brytfance i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
- W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażamy je na maśle, oprószamy solą i pieprzem.
- Po 5 minutach zalewamy warzywa wywarem, przykrywamy i dusimy przez 15 minut.
- Następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy.
- Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zdejmujemy z ognia i łączymy ze śmietaną.
- Mięso wyjmujemy z piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Polewamy mięso sosem i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne