Zrazy wieprzowe w sosie pieczarkowym. Podaj je do kopytek, kaszy lub ziemniaków z wody

2022-11-10
M. K.
Zrazy wieprzowe w sosie pieczarkowym: przepis na pyszny obiad
Autor: Shutterstock Pyszne zrazy w sosie pieczarkowym.
łatwy
45 min
4

Zrazy w sosie pieczarkowym to dobry pomysł na obiad. Są niezwykle sycące i bardzo smaczne, a do tego przepełnione grzybowym aromatem. Doskonale pasują do kopytek, kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • Zrazy:
  • 1/2 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 20 dag boczku w plasterkach
  • ogórki kiszone
  • 2 duże cebule
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • Sos pieczarkowy:
  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • łyżka śmietany 18%
  • 0.5 l wywaru z warzyw lub 0,5 litra wody i kostka rosołowa
  • łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso kroimy w plastry, ubijamy, oprószamy solą i pieprzem, smarujemy po jednej stronie musztardą.
  • Ogórki kroimy w podłużne paski, a cebule w piórka.
  • Na brzegu każdego rozbitego plasterka mięsa kładziemy po kawałku ogórka, plasterku boczku i kilka piórek cebuli. Zwijamy. Wbijamy wykałaczkę, aby się nie rozwinęły podczas pieczenia.
  • Układamy na brytfance i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
  • W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażamy je na maśle, oprószamy solą i pieprzem.
  • Po 5 minutach zalewamy warzywa wywarem, przykrywamy i dusimy przez 15 minut.
  • Następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy.
  • Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zdejmujemy z ognia i łączymy ze śmietaną. 
  • Mięso wyjmujemy z piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Polewamy mięso sosem i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
M. K.