Żołądki w sosie własnym - przepis na prosty gulasz z żołądków
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Żołądki w sosie własnym to danie, które każdy przygotuje z łatwością, z ogólnie dostępnych i niedrogich składników. Smakowite i zdrowe, doskonale smakuje z ryżem albo ziemniakami puree.
SKŁADNIKI
- 80 dkg żołądków drobiowych
- duża cebula
- mała marchewka
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- duża szczypta ostrej papryki
- duża szczypta pieprzu
- liść laurowy
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 3-4 kulki czarnego pieprzu
- sól do smaku
- dwie łyżeczki mąki
- dwie łyżki oleju lub smalcu
- koperek lub natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żołądki umyć, wyciąć ewentualne zgrubienia. Pokroić w paski grubości ok. 0,5 cm, cebulę w drobną kostkę.
- W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać połowę tłuszczu i wrzucić słodką i ostrą paprykę. Smażyć chwilę mieszając, by przyprawy uwolniły aromat. Dodać cebulę, smażyć do lekkiego zrumienienia.
- Wrzucić mięso, zalać całość szklanką wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości. W trakcie duszenia należy uzupełniać ilość wody.
- Pod koniec duszenia dodać małą marchewkę pokrojoną na plasterki, zaczekać aż będzie miękka.
- Na osobnej patelni rozgrzać pozostały tłuszcz, dodać mąkę i smażyć do jej lekkiego zbrązowienia. Dodać zasmażkę do mięsa, wymieszać, spróbować czy danie jest wystarczająco słone i ostre.
- Całość posypać posiekaną natką pietruszki lub koperku.