Żołądki w sosie własnym - przepis na prosty gulasz z żołądków

Żołądki w sosie własnym - przepis na prosty gulasz z żołądków
Autor: Shutterstock Żołądki duszone w sosie własnym to łatwe do przygotowania danie z kilku ogólnie dostępnych składników.
łatwy
30 min
4

Żołądki w sosie własnym to danie, które każdy przygotuje z łatwością, z ogólnie dostępnych  i niedrogich składników. Smakowite i zdrowe, doskonale smakuje z ryżem albo ziemniakami puree.

Składniki

80 dkg żołądków drobiowych

duża cebula

mała marchewka

2 łyżeczki słodkiej papryki

duża szczypta ostrej papryki

duża szczypta pieprzu

liść laurowy

3-4 kulki ziela angielskiego

3-4 kulki czarnego pieprzu

sól do smaku

dwie łyżeczki mąki

dwie łyżki oleju lub smalcu

koperek lub natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Żołądki umyć, wyciąć ewentualne zgrubienia. Pokroić w paski grubości ok. 0,5 cm, cebulę w drobną kostkę.

W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać połowę tłuszczu i wrzucić słodką i ostrą paprykę. Smażyć chwilę mieszając, by przyprawy uwolniły aromat. Dodać cebulę, smażyć do lekkiego zrumienienia.

Wrzucić mięso, zalać całość szklanką wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości. W trakcie duszenia należy uzupełniać ilość wody.

Pod koniec duszenia dodać małą marchewkę pokrojoną na plasterki, zaczekać aż będzie miękka.

Na osobnej patelni rozgrzać pozostały tłuszcz, dodać mąkę i smażyć do jej lekkiego zbrązowienia. Dodać zasmażkę do mięsa, wymieszać, spróbować czy danie jest wystarczająco słone i ostre.

Całość posypać posiekaną natką pietruszki lub koperku.

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE