Żołądki w sosie własnym - przepis na prosty gulasz z żołądków

2021-02-03
Anna Śmiałek
Żołądki w sosie własnym - przepis na prosty gulasz z żołądków
Autor: Shutterstock Żołądki duszone w sosie własnym to łatwe do przygotowania danie z kilku ogólnie dostępnych składników.
łatwy
30 min
4

Żołądki w sosie własnym to danie, które każdy przygotuje z łatwością, z ogólnie dostępnych  i niedrogich składników. Smakowite i zdrowe, doskonale smakuje z ryżem albo ziemniakami puree.

Składniki

80 dkg żołądków drobiowych

duża cebula

mała marchewka

2 łyżeczki słodkiej papryki

duża szczypta ostrej papryki

duża szczypta pieprzu

liść laurowy

3-4 kulki ziela angielskiego

3-4 kulki czarnego pieprzu

sól do smaku

dwie łyżeczki mąki

dwie łyżki oleju lub smalcu

koperek lub natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Żołądki umyć, wyciąć ewentualne zgrubienia. Pokroić w paski grubości ok. 0,5 cm, cebulę w drobną kostkę.

W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać połowę tłuszczu i wrzucić słodką i ostrą paprykę. Smażyć chwilę mieszając, by przyprawy uwolniły aromat. Dodać cebulę, smażyć do lekkiego zrumienienia.

Wrzucić mięso, zalać całość szklanką wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości. W trakcie duszenia należy uzupełniać ilość wody.

Pod koniec duszenia dodać małą marchewkę pokrojoną na plasterki, zaczekać aż będzie miękka.

Na osobnej patelni rozgrzać pozostały tłuszcz, dodać mąkę i smażyć do jej lekkiego zbrązowienia. Dodać zasmażkę do mięsa, wymieszać, spróbować czy danie jest wystarczająco słone i ostre.

Całość posypać posiekaną natką pietruszki lub koperku.