Żołądki w sosie własnym - przepis na prosty gulasz z żołądków

Żołądki w sosie własnym - przepis na prosty gulasz z żołądków
Autor: Shutterstock Żołądki duszone w sosie własnym to łatwe do przygotowania danie z kilku ogólnie dostępnych składników.
łatwy
30 min
4

Żołądki w sosie własnym to danie, które każdy przygotuje z łatwością, z ogólnie dostępnych  i niedrogich składników. Smakowite i zdrowe, doskonale smakuje z ryżem albo ziemniakami puree.

SKŁADNIKI

  • 80 dkg żołądków drobiowych
  • duża cebula
  • mała marchewka
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • duża szczypta ostrej papryki
  • duża szczypta pieprzu
  • liść laurowy
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 3-4 kulki czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • dwie łyżeczki mąki
  • dwie łyżki oleju lub smalcu
  • koperek lub natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żołądki umyć, wyciąć ewentualne zgrubienia. Pokroić w paski grubości ok. 0,5 cm, cebulę w drobną kostkę.
  • W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać połowę tłuszczu i wrzucić słodką i ostrą paprykę. Smażyć chwilę mieszając, by przyprawy uwolniły aromat. Dodać cebulę, smażyć do lekkiego zrumienienia.
  • Wrzucić mięso, zalać całość szklanką wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości. W trakcie duszenia należy uzupełniać ilość wody.
  • Pod koniec duszenia dodać małą marchewkę pokrojoną na plasterki, zaczekać aż będzie miękka.
  • Na osobnej patelni rozgrzać pozostały tłuszcz, dodać mąkę i smażyć do jej lekkiego zbrązowienia. Dodać zasmażkę do mięsa, wymieszać, spróbować czy danie jest wystarczająco słone i ostre.
  • Całość posypać posiekaną natką pietruszki lub koperku.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej