Znakomity gulasz wołowy z kalafiorem
2021-03-29
średni
60 min
4
Gulasz wołowy z kalafiorem najlepiej smakuje podany z bagietką, kuskusem lub ugotowanym na sypko ryżem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg polędwicy wołowej
- 1 kalafior
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki śmietany 18-proc.
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- szczypta imbiru
- mielona słodka papryka
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora włożyć do gorącej wody na kilka minut, chwilę gotować po czym wyjąć, ostudzić i podzielić na różyczki.
- Mięso pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem i mąką. Podsmażyć na oleju. Dodać kalafiora, wymieszać i podlać wodą.
- Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, wino, śmietanę i przyprawy. Dusić 10 min. pod przykryciem.