Znakomity gulasz wołowy z kalafiorem

2021-03-29
Gulasz wołowy z kalafiorem
Autor: Shutterstock Gulasz wołowy z kalafiorem to pomysł na świetny obiad na przyjęcie.
średni
60 min
4

Gulasz wołowy z kalafiorem najlepiej smakuje podany z bagietką, kuskusem lub ugotowanym na sypko ryżem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 1 kalafior
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki śmietany 18-proc.
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta imbiru
  • mielona słodka papryka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora włożyć do gorącej wody na kilka minut, chwilę gotować po czym wyjąć, ostudzić i podzielić na różyczki.
  • Mięso pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem i mąką. Podsmażyć na oleju. Dodać kalafiora, wymieszać i podlać wodą.
  • Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, wino, śmietanę i przyprawy. Dusić 10 min. pod przykryciem.