Ziemniaki nadziewane mięsem - zauroczą cię od pierwszego kęsa!

Ziemniaki nadziewane mięsem - zauroczą cię od pierwszego kęsa!
Autor: Shutterstock Ziemniaki nadziewane mięsem to proste danie z piekarnika, które zachwyca smakiem
łatwy
35 min
4

Ziemniaki nadziewane mięsem to jedno z tych prostych, zawsze sprawdzających się dań, które bardzo lubię. Niedrogie, sycące, smaczne i proste do przygotowania. Czego chcieć więcej?

SKŁADNIKI

  • 15 niedużych ziemniaczków
  • 1 spora cebula
  • 50 g masła
  • 250 g piersi drobiowej lub mięsa z udek
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego/drobiowego albo wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki starannie wyszorować i bez obierania przekroić na pół, w każdej połówce wydrążyć wgłębienie na nadzienie. Gotować w osolonej wodzie około 12 minut, tak by były półtwarde. Odcedzić i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  • Mięso i cebulę zemleć w maszynce lub blenderem. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
  • Wymieszać roztopione masło, śmietanę i przyprawy.
  • Do każdego ziemniaka nałożyć farsz. Ułożyć je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, polać sosem z masła i śmietany, podlać połową bulionu i zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180ºC. Po upływie 15 minut ewentualnie podlać ziemniaki resztą bulionu lub wody (by się nie przypaliły i nadmiernie nie wyschły).
  • Tak przygotowane ziemniaki doskonale smakują z sosem grzybowym.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zobacz nasze propozycje na zapiekanki ziemniaczane!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej