Ziemniaki nadziewane mięsem - zauroczą cię od pierwszego kęsa!
2021-11-18
łatwy
35 min
4
Ziemniaki nadziewane mięsem to jedno z tych prostych, zawsze sprawdzających się dań, które bardzo lubię. Niedrogie, sycące, smaczne i proste do przygotowania. Czego chcieć więcej?
SKŁADNIKI
- 15 niedużych ziemniaczków
- 1 spora cebula
- 50 g masła
- 250 g piersi drobiowej lub mięsa z udek
- 50 g kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego/drobiowego albo wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki starannie wyszorować i bez obierania przekroić na pół, w każdej połówce wydrążyć wgłębienie na nadzienie. Gotować w osolonej wodzie około 12 minut, tak by były półtwarde. Odcedzić i odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Mięso i cebulę zemleć w maszynce lub blenderem. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
- Wymieszać roztopione masło, śmietanę i przyprawy.
- Do każdego ziemniaka nałożyć farsz. Ułożyć je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, polać sosem z masła i śmietany, podlać połową bulionu i zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180ºC. Po upływie 15 minut ewentualnie podlać ziemniaki resztą bulionu lub wody (by się nie przypaliły i nadmiernie nie wyschły).
- Tak przygotowane ziemniaki doskonale smakują z sosem grzybowym.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?