Szybki sos grzybowy do makaronu: łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sos grzybowy do makaronu to coś pysznego, co możemy przygotować szybko, z produktów, które zawsze mamy w domu pod ręką. Gdy wracamy do domu głodni i zmęczeni, dobrym pomysłem jest ugotowanie makaronu i podanie go z sosem. Podpowiadamy, jak przygotować szybki sos grzybowy do makaronu!
SKŁADNIKI
- 5 dag suszonych grzybów;
- 3 ząbki czosnku;
- 50 dag niedużych pieczarek;
- 10 dag masła;
- 3 łyżki oliwy;
- 400 ml śmietany;
- sól, pieprz;
- 10 dag tartego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone grzyby namoczyć poprzedniego dnia, następnego zaś obgotować, pokroić w drobne paseczki.
- Umyte pieczarki pokroić w cienkie plasterki.
- Masło z oliwą rozgrzać na patelni.
- Czosnek pokroić w cienkie płatki, zeszklić, dołożyć ugotowane grzyby i pieczarki, podsmażyć mieszając.
- Wlać wodę, w której się gotowały grzyby, niech trochę odparuje.
- Wlać śmietanę, zagotować.
- Wyłożyć na ugotowany makaron, posypać parmezanem.