Ziemniaki faszerowane po podhalańsku - farsz z boczku i kapusty kiszonej [przepis]
2021-03-29
średni
60 min
4
Lubisz kuchnię góralską? Ziemniaki faszerowane boczkiem i kapustą kiszoną to potrawa idealna dla Ciebie! Sprawdź, jak pysznie upiec ziemniaki z farszem.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 50 dag kapusty kiszonej
- 20 dag boczku
- 4 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek mleka
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ugotować na twardo, pokroić w dużą kostkę. Boczek pokroić na cienkie plastry, przysmażyć na patelni.
- Cebulę obrać, pokroić na talarki. Kapustę kiszoną drobno pokroić, włożyć do dużego garnka, dodać boczek i cebulę. Dusić ok. 30 minut. Dodać pokrojone jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ziemniaki ugotować w mundurkach na półmiękko, ostudzić i obrać. Wierzchy ziemniaków odkroić, wydrążyć środki.
- Ziemniaki napełnić farszem, przykryć wierzchami, ułożyć w brytfance, zalać roztopionym masłem wymieszanym z mlekiem. Zapiekać 15 minut w 160 stopniach.