Ziemniaki faszerowane po podhalańsku - farsz z boczku i kapusty kiszonej [przepis]

Maria Olczak
Ziemniaki faszerowane po podhalańsku - farsz z boczku i kapusty kiszonej [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Ziemniaki najpierw podgotowujemy w mundurkach, a później pieczemy wypełnione aromatycznym farszem
średni
60 min
4

Lubisz kuchnię góralską? Ziemniaki faszerowane boczkiem i kapustą kiszoną to potrawa idealna dla Ciebie! Sprawdź, jak pysznie upiec ziemniaki z farszem.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 20 dag boczku
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek mleka
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotować na twardo, pokroić w dużą kostkę. Boczek pokroić na cienkie plastry, przysmażyć na patelni.
  • Cebulę obrać, pokroić na talarki. Kapustę kiszoną drobno pokroić, włożyć do dużego garnka, dodać boczek i cebulę. Dusić ok. 30 minut. Dodać pokrojone jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Ziemniaki ugotować w mundurkach na półmiękko, ostudzić i obrać. Wierzchy ziemniaków odkroić, wydrążyć środki.
  • Ziemniaki napełnić farszem, przykryć wierzchami, ułożyć w brytfance, zalać roztopionym masłem wymieszanym z mlekiem. Zapiekać 15 minut w 160 stopniach.
Maria Olczak