Zielony farsz do roladek ze schabu. Zapomnij o suchym mięsie, z tym przepisem wyjdzie idealnie

Roladki ze schabu z farszem e szpinaku
Autor: Shutterstock Roladki ze schabu z farszem e szpinaku są pyszne i soczyste
łatwy
40 min
4

Ze schabu wieprzowego można zrobić pyszne i soczyste roladki. A co powiecie na farsz ze szpinaku? Spróbujcie, jakie to dobre.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg schabu
  • ok. 30 dkg świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • parmezan (lub inny twardy ser, np. bursztyn albo czarna perła)
  • przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  • bułka tarta
  • jajko
  • łyżka mąki
  • masło klarowane
  • opcjonalnie: orzeszki piniowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ze schabu skroić 4 plastry. Rozbić (najlepiej przez folię spożywczą) na cienkie kotlety.
  • Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem.
  • Przepłukany i osuszony szpinak podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. Gdy zmniejszy swoją objętość, zachowując przy tym żywą zieleń, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę poddusić.
  • Zdjęty z ognia szpinak polać sokiem z cytryny, posypać startym parmezanem i doprawić solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Można też dodać uprażone i roztarte orzeszki piniowe.
  • Na każdym płacie mięsa ułożyć pośrodku szpinak, zostawiając brzegi mięsa wolne.
  • Brzegi mięsa lekko podwinąć. Następnie ściśle zwinąć mięso z farszem (jak przy robieniu de volaille'ów).
  • Zwinięte roladki oprószyć lekko mąką. Każdą roladkę moczyć w rozkłóconym jajku, a później obtoczyć w bułce tartej.
  • Każdą roladkę obsmażyć, zaczynając od miejsca łączenia, a później dokładnie ze wszystkich stron – w dość głębokim tłuszczu (maśle klarowanym lub smalcu z gęsi) na szybkim ogniu (dużym).
  • Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 180–200ºC pod przykryciem (np. z folii aluminiowej) ok. 10 minut, a później bez przykrycia jeszcze 5–7 minut.
  • Podawać z pieczywem lub z młodymi ziemniakami i surówką, np. z rzodkiewki albo mizerii z rzodkiewki z ogórkiem.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej