Zielony farsz do roladek ze schabu. Zapomnij o suchym mięsie, z tym przepisem wyjdzie idealnie
2022-07-14
łatwy
40 min
4
Ze schabu wieprzowego można zrobić pyszne i soczyste roladki. A co powiecie na farsz ze szpinaku? Spróbujcie, jakie to dobre.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg schabu
- ok. 30 dkg świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- parmezan (lub inny twardy ser, np. bursztyn albo czarna perła)
- przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa
- bułka tarta
- jajko
- łyżka mąki
- masło klarowane
- opcjonalnie: orzeszki piniowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ze schabu skroić 4 plastry. Rozbić (najlepiej przez folię spożywczą) na cienkie kotlety.
- Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem.
- Przepłukany i osuszony szpinak podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. Gdy zmniejszy swoją objętość, zachowując przy tym żywą zieleń, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę poddusić.
- Zdjęty z ognia szpinak polać sokiem z cytryny, posypać startym parmezanem i doprawić solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Można też dodać uprażone i roztarte orzeszki piniowe.
- Na każdym płacie mięsa ułożyć pośrodku szpinak, zostawiając brzegi mięsa wolne.
- Brzegi mięsa lekko podwinąć. Następnie ściśle zwinąć mięso z farszem (jak przy robieniu de volaille'ów).
- Zwinięte roladki oprószyć lekko mąką. Każdą roladkę moczyć w rozkłóconym jajku, a później obtoczyć w bułce tartej.
- Każdą roladkę obsmażyć, zaczynając od miejsca łączenia, a później dokładnie ze wszystkich stron – w dość głębokim tłuszczu (maśle klarowanym lub smalcu z gęsi) na szybkim ogniu (dużym).
- Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 180–200ºC pod przykryciem (np. z folii aluminiowej) ok. 10 minut, a później bez przykrycia jeszcze 5–7 minut.
- Podawać z pieczywem lub z młodymi ziemniakami i surówką, np. z rzodkiewki albo mizerii z rzodkiewki z ogórkiem.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?