Mizeria z ogórka i rzodkiewki: łatwy przepis na pyszną surówkę
2022-05-09
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Mizeria z ogórka i rzodkiewki to pyszna i orzeźwiająca surówka wiosenna. Chrupka i soczysta jednocześnie mizeria doskonale nadaje się na upalne dni. Jest bardzo łatwa do przygotowania. Będzie smakowała każdemu.
SKŁADNIKI
- 300 g ogórków wężowych lub gruntowych
- 2 pęczki rzodkiewki
- 150 ml śmietany
- pół pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki gruntowe obrać, wężowych obierać nie potrzeba. Przekroić na pół i pokroić na plasterki.
- Rzodkiewki pokroić na plasterki. Koperek posiekać drobno.
- Śmietanę osłodzić do smaku, posolić i popieprzyć.
- Wymieszać ogórki z rzodkiewkami, zalać śmietaną i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?