Zielone naleśniki z mięsem z rosołu - lekkie, smaczne, efektowne

Zielone naleśniki z mięsem z rosołu - lekkie, smaczne, efektowne
Autor: Shutterstock Naleśniki z mięse z rosołu to klasyka, ale nie będzie nudno, jeśli do ciasta dodamy szpinak, a naleśniki podamy z sosem czosnkowym
łatwy
45 min
4

Zielone naleśniki z mięsem z rosołu to wariacja na temat klasycznego poniedziałkowego dania, czyli naleśników z mięsem. Jednak dodatek szpinaku do ciasta naleśnikowego sprawia, że ma ono bardziej zdecydowany smak i efektowniejszy wygląd.

SKŁADNIKI

  • 170 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • 50 g liści szpinaku (albo nieco więcej rozdrobnionego mrożonego szpinaku, odciśniętego po rozmrożeniu)
  • Farsz:
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju albo masła
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • ok. 500 g gotowanej wołowiny z rosołu
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony, łyżka sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe, odstawić na 30 minut, żeby odpoczęło.
  • W tym czasie przygotować farsz - cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić na oleju, dodać zmielone przez maszynkę mięso z marchewką, posiekany koperek i natkę. Wszystko razem lekko podsmażyć, dodając przyprawy. Mój sekretny składnik farszu z mięsa z rosołu to sos sojowy dodający nadzieniu smaku.
  • Smażyć naleśniki, nadziewać przygotowanym farszem i zwijać jak krokiety. Podawać od razu lub podsmażyć po nadzianiu na rumiano.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej