Żeberka z grilla z warzywami: szybki i oryginalny przepis
2021-03-29
średni
60 min
4
Grillowane żeberka w omaście miodowo-musztardowej są już wystarczająco pyszne. A gdy dodasz do nich grillowaną cukinię z pomidorami - palce lizać! Podajemy przepis na szybkie i dobre danie z grilla.
SKŁADNIKI
- 4 obgotowane wcześniej żeberka wieprzowe
- 2 łyżki musztardy, np. dijon
- 3 łyżki miodu naturalnego, płynnego
- sól i pieprz do przyprawienia
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 większe pomidory
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- 3 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Musztardę połącz z miodem naturalnym. Żeberka umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj solą i pieprzem. Ułóż na ruszcie grilla. Grilluj około dwadzieścia minut. Od czasu do czasu odwracaj. Smaruj pastą z miodu i musztardy.
- Cukinie podziel wzdłuż na połówki. Nie odcinaj "ogonków". Trzymając za nie, natnij każdą cukinię wzdłuż, na trzy części. Przełóż na folię aluminiową.
- Pomidory pokrój w plastry. Włóż między paski cukinii, by powstał wachlarz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę.
- Czosnek wymieszaj z oliwą i skórką cytrynową. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj pastą pióropusze cukinii.
- Grilluj około 10 minut. Serwuj z grillowanymi żeberkami.