Żeberka w miodzie: przepis na pyszny obiad. Sekretem jest marynata do żeberek z miodem

2023-07-06
M. K.
Żeberka w miodzie: przepis
Autor: Shutterstock Sekretem żeberek w miodzie jest odpowiednio przyrządzona marynata.
łatwy
15 min
4

Żeberka w miodzie to pyszne potrawa, której przygotowanie nie zajmie dłużej niż 15 minut. Wystarczy tylko przyrządzić marynatę do żeberek w miodzie, posmarować nią mięso, a następnego dnia upiec. Podajemy dobry przepis na żeberka w miodzie.

Marynata do żeberek z miodem

Marynata do żeberek z miodem sprawia, że mięso jest zarazem soczyste i kruche. Dzięki słodyczy zawartej w miodzie i kwasowi z keczupu mięso kruszeje, ale pozostaje soczyste. Dodatek aromatycznych przypraw i cebuli stanowi balans dla słodyczy miodu i kwasu z keczupu. Olej, dodany do marynaty jest nośnikiem smaku i aromatu, a także zapobiega wypływaniu soków z mięsa - soki pojawiają się pod wpływem przypraw i soli. Dobrze zbilansowana marynata sprawia, że tak przygotowana karkówka smakuje bajecznie.

Pod wideo znajdziecie naszą galerię przepisów na inne dania z karkówki

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 5 łyżek miodu
  • pół szklanki ketchupu
  • pół szklanki oleju
  • cebula
  • papryczka chilli
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bardzo drobno siekamy cebulę i papryczkę chilli.
  • Ze wszystkich składników przygotowujemy marynatę i smarujemy nią żeberka.
  • Zostawiamy w lodówce na całą noc.
  • Następnego dnia pieczemy mięso w rękawie kuchennym w temperaturze 190 stopni przez godzinę.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
M. K.