Żeberka w miodzie: przepis na pyszny obiad. Sekretem jest marynata do żeberek z miodem
Żeberka w miodzie to pyszne potrawa, której przygotowanie nie zajmie dłużej niż 15 minut. Wystarczy tylko przyrządzić marynatę do żeberek w miodzie, posmarować nią mięso, a następnego dnia upiec. Podajemy dobry przepis na żeberka w miodzie.
Marynata do żeberek z miodem
Marynata do żeberek z miodem sprawia, że mięso jest zarazem soczyste i kruche. Dzięki słodyczy zawartej w miodzie i kwasowi z keczupu mięso kruszeje, ale pozostaje soczyste. Dodatek aromatycznych przypraw i cebuli stanowi balans dla słodyczy miodu i kwasu z keczupu. Olej, dodany do marynaty jest nośnikiem smaku i aromatu, a także zapobiega wypływaniu soków z mięsa - soki pojawiają się pod wpływem przypraw i soli. Dobrze zbilansowana marynata sprawia, że tak przygotowana karkówka smakuje bajecznie.
Pod wideo znajdziecie naszą galerię przepisów na inne dania z karkówki
SKŁADNIKI
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 5 łyżek miodu
- pół szklanki ketchupu
- pół szklanki oleju
- cebula
- papryczka chilli
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bardzo drobno siekamy cebulę i papryczkę chilli.
- Ze wszystkich składników przygotowujemy marynatę i smarujemy nią żeberka.
- Zostawiamy w lodówce na całą noc.
- Następnego dnia pieczemy mięso w rękawie kuchennym w temperaturze 190 stopni przez godzinę.