Zawijańce ze schabu - pyszne na obiad od święta i na co dzień
2022-02-15
łatwy
25 min
4
Zawijańce ze schabu to świetny pomysł na wykorzystanie kotletów schabowych, które często supermarkety oferują w promocyjnych cenach. Jeśli już dawno znudziły ci się tradycyjne schabowe - zrób zawijańce.
Zobacz: Co zrobić ze schabu zamiast schabowych? 25 pomysłów >
SKŁADNIKI
- 500 g schabu bez kości (8 kotletów)
- 4 łyżeczki musztardy
- 2-3 nieduże cebule
- 8 plasterków boczku
- 1/2 papryki
- 2 ogórki kiszone
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab cienko rozbij, każdy kotlet posyp solą i pieprzem, posmaruj cienko musztardą.
- Na każdym ułóż plasterek boczku, ćwiartkę cebuli, kawałek papryki i ogórka.
- Kotlety zawiń w roladki, zepnij wykałaczką i obsmaż na oleju ze wszystkich stron.
- Podlej wodą lub bulionem i duś na wolnym ogniu pod przykryciem - do miękkości.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne