Zawijańce ze schabu - pyszne na obiad od święta i na co dzień

Zawijańce ze schabu - pyszne na obiad od święta i na co dzień
Autor: Shutterstock Taka forma podania schabu idealnie komponuje się z kaszą lub grubym makaronem
łatwy
25 min
4

Zawijańce ze schabu to świetny pomysł na wykorzystanie kotletów schabowych, które często supermarkety oferują w promocyjnych cenach. Jeśli już dawno znudziły ci się tradycyjne schabowe - zrób zawijańce.

Zobacz: Co zrobić ze schabu zamiast schabowych? 25 pomysłów >

SKŁADNIKI

  • 500 g schabu bez kości (8 kotletów)
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 2-3 nieduże cebule
  • 8 plasterków boczku
  • 1/2 papryki
  • 2 ogórki kiszone
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab cienko rozbij, każdy kotlet posyp solą i pieprzem, posmaruj cienko musztardą.
  • Na każdym ułóż plasterek boczku, ćwiartkę cebuli, kawałek papryki i ogórka.
  • Kotlety zawiń w roladki, zepnij  wykałaczką i  obsmaż na oleju ze wszystkich stron.
  • Podlej wodą lub bulionem i duś na wolnym ogniu pod przykryciem - do miękkości.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej