Zapomnij o żmudnym zawijaniu. Ta pieczeń smakuje jak gołąbki, a jest szybka i niedroga

Zapomnij o żmudnym zawijaniu. Ta pieczeń smakuje jak gołąbki, a jest szybka i niedroga
Autor: Shutterstock Mielone mięso przygotowane jak na gołąbki, liście kapusty - a pracy co najmniej o połowę mniej
łatwy
40 min
4

Pieczeń z mielonego mięsa zawijana w liście kapusty to wyśmienity zamiennik klasycznych gołąbków. O połowę mniej pracy, doskonały smak i wygląd, to zalety tego niedrogiego dania.

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 600 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku zagotować wodę. Odrywać po jednym liściu kapusty i kilka sztuk wkładać do wrzątku na 2 – 3 minuty. po wyjęciu odstawić do ostygnięcia i ściąć z nich grube żyły.
  • Ryż ugotować al dente i odcedzić. Odstawić do ostygnięcia.
  • Do mięsa dodać startą cebulę, rozgnieciony czosnek, śmietanę oraz ostudzony ryż. Wyrobić na jednolitą masę. Dodać jajko, doprawić  do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wyrobić.
  • Na blacie ułożyć papier do pieczenia, a nim rozłożyć sparzone liście kapusty, tak by na siebie zachodziły. Na liściach rozłożyć mięso, zostawiając wolne miejsce od brzegów.
  • Za pomocą papieru zwinąć roladę i razem z papierem do pieczenia przełożyć do formy, w której ma być pieczona.
  • Na wierzchu ułożyć wiórki masła i  wstawić danie do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec ok  60 minut, podawać pokrojoną na plastry z sosem pomidorowym albo czosnkowym.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Zobacz nasze inne pomysły na dania z mięsa mielonego

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej