Zapomnij o żmudnym zawijaniu. Ta pieczeń smakuje jak gołąbki, a jest szybka i niedroga
2022-06-20
łatwy
40 min
4
Pieczeń z mielonego mięsa zawijana w liście kapusty to wyśmienity zamiennik klasycznych gołąbków. O połowę mniej pracy, doskonały smak i wygląd, to zalety tego niedrogiego dania.
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty włoskiej
- 600 g mielonej łopatki wieprzowej
- 200 g ugotowanego ryżu
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku zagotować wodę. Odrywać po jednym liściu kapusty i kilka sztuk wkładać do wrzątku na 2 – 3 minuty. po wyjęciu odstawić do ostygnięcia i ściąć z nich grube żyły.
- Ryż ugotować al dente i odcedzić. Odstawić do ostygnięcia.
- Do mięsa dodać startą cebulę, rozgnieciony czosnek, śmietanę oraz ostudzony ryż. Wyrobić na jednolitą masę. Dodać jajko, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wyrobić.
- Na blacie ułożyć papier do pieczenia, a nim rozłożyć sparzone liście kapusty, tak by na siebie zachodziły. Na liściach rozłożyć mięso, zostawiając wolne miejsce od brzegów.
- Za pomocą papieru zwinąć roladę i razem z papierem do pieczenia przełożyć do formy, w której ma być pieczona.
- Na wierzchu ułożyć wiórki masła i wstawić danie do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec ok 60 minut, podawać pokrojoną na plastry z sosem pomidorowym albo czosnkowym.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?