Zapiekanka z mięsem i ziemniakami. Prosty przepis na obiad z piekarnika

zapiekanka z mięsem i ziemniakami
Autor: Shutterstock Zapiekanka ziemniaczana z wieprzowiną to pomysł na kolorowy i pyszny obiad na weekend.
łatwy
120 min
4

Dieta bezglutenowa

Pyszna i aromatyczna zapiekanka z mięsem wieprzowym i ziemniakami jest super rozwiązaniem na obiad w weekend. Danie nie jest skomplikowane, a wrażenia smakowe pozostają niezapomniane. Ten przepis dobrze jest zapisać, bo nie raz będziecie do niego wracać.

Jak zrobić zapiekankę z mięsem i ziemniakami?

Przyrządzenie dania rozpoczyna się od zamarynowania mięsa w oliwie z oliwek i przyprawach. Powinno leżakować przynajmniej pół godziny. Następnie przygotowuje się warzywa. Obrane i pokrojone ziemniaki, paprykę i cebulę skrapia się oliwą z oliwek i doprawia. Warzywa należy wymieszać z zamarynowanym mięsem, przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika. Danie piecze się pod przykryciem około 90 minut.

Przepis na zapiekankę z mięsem i ziemniakami

  • To łatwy przepis na pyszne i aromatyczne danie, w którym wszystkie składniki i przyprawy doskonale się ze sobą komponują.
  • Przyrządzenie dania nie jest czasochłonne. Mięso można zamarynować wcześniej.
  • Na liście składników znajduje się pięć łatwo dostępnych produktów, oliwa z oliwek oraz popularne przyprawy.
  • Zapiekanka pysznie smakuje z szynką wieprzową. Sprawdzi się także karkówka lub łopatka.
  • Danie piecze się w formie z przykryciem, ale równie dobre będzie, jeżeli zrobi się je w rękawie do pieczenia.
  • Pieczenie pod przykryciem sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie i aromatyczne.

SKŁADNIKI

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 3 ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w kostkę o boku 1 cm. Przełożyć do miski i dodać posiekane ząbki czosnku, tymianek, ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  • Obrane ziemniaki i paprykę pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w pióra. Wlać pozostałą oliwę, doprawić solą i ziołami prowansalskimi i wymieszać.
  • Dodać zamarynowane mięso i dokładnie wymieszać. Przełożyć do rękawa do pieczenia lub formy do zapiekania z przykryciem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 90 minut.
  • Podawać z ulubioną surówką.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej