Zapiekanka z mięsem i ziemniakami. Prosty przepis na obiad z piekarnika
2023-04-21
łatwy
120 min
4
Dieta bezglutenowa
Pyszna i aromatyczna zapiekanka z mięsem wieprzowym i ziemniakami jest super rozwiązaniem na obiad w weekend. Danie nie jest skomplikowane, a wrażenia smakowe pozostają niezapomniane. Ten przepis dobrze jest zapisać, bo nie raz będziecie do niego wracać.
Jak zrobić zapiekankę z mięsem i ziemniakami?
Przyrządzenie dania rozpoczyna się od zamarynowania mięsa w oliwie z oliwek i przyprawach. Powinno leżakować przynajmniej pół godziny. Następnie przygotowuje się warzywa. Obrane i pokrojone ziemniaki, paprykę i cebulę skrapia się oliwą z oliwek i doprawia. Warzywa należy wymieszać z zamarynowanym mięsem, przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika. Danie piecze się pod przykryciem około 90 minut.
Przepis na zapiekankę z mięsem i ziemniakami
- To łatwy przepis na pyszne i aromatyczne danie, w którym wszystkie składniki i przyprawy doskonale się ze sobą komponują.
- Przyrządzenie dania nie jest czasochłonne. Mięso można zamarynować wcześniej.
- Na liście składników znajduje się pięć łatwo dostępnych produktów, oliwa z oliwek oraz popularne przyprawy.
- Zapiekanka pysznie smakuje z szynką wieprzową. Sprawdzi się także karkówka lub łopatka.
- Danie piecze się w formie z przykryciem, ale równie dobre będzie, jeżeli zrobi się je w rękawie do pieczenia.
- Pieczenie pod przykryciem sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie i aromatyczne.
SKŁADNIKI
- 500 g szynki wieprzowej
- 3 ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w kostkę o boku 1 cm. Przełożyć do miski i dodać posiekane ząbki czosnku, tymianek, ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
- Obrane ziemniaki i paprykę pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w pióra. Wlać pozostałą oliwę, doprawić solą i ziołami prowansalskimi i wymieszać.
- Dodać zamarynowane mięso i dokładnie wymieszać. Przełożyć do rękawa do pieczenia lub formy do zapiekania z przykryciem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 90 minut.
- Podawać z ulubioną surówką.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?