Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami - kolorowa, pożywna, tania

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami - kolorowa, pożywna, tania
Autor: Shutterstock Ryż, mięso i warzywa - czego trzeba więcej, by obiad był smaczny i pożywny?
łatwy
30 min
4

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami z puszki to danie bardzo smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Dzięki dodatkowi  warzyw zapiekanka jest sycąca i zdrowa.

Jeśli w naszej lodówce mamy na przykład pół strąka papryki, kawałek wędliny, kilka lekko zeschniętych pomidorów - z powodzeniem możemy dodać te dkładniki do zapiekanki. Nie zaszkodzą jej, wręcz dodadzą smaku, a my nie zmarnujemy żywności.

SKŁADNIKI

  • 300-400 g suchego ryżu jaśminowego
  • 500 g kurczaka - filety z udek lub piersi
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 1-2 łodygi liściowe selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 150 ml gęstej śmietany 12 lub 18%
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 1 jajko
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • garść grubo startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso kurczaka pokroić w kostkę wielkości kęsa. Przyprawić papryką ostrą, słodką i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na 15-20 minut.
  • Ryż jaśminowy wsypać do ok. 1 l wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 6 minut. Odcedzić - powinien być twardawy.
  • Warzywa z puszki odcedzić z zalewy, przelać wrzątkiem na sitku.
  • Cebulę pokroić w piórka. Selera naciowego obrać z twardych, podłużnych włókien i pokroić w plasterki.
  • Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
  • Zamarynowane mięso przesmażyć na mocno rozgrzanym oleju.  Kiedy zacznie się rumienić, dorzucić cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodać seler i chwilę jeszcze razem smażyć. Zdjąć patelnię z ognia, dodać kukurydzę, groszek, fasolkę i wymieszać.
  • Przygotować sos: czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Jajko wbić do miski, roztrzepać, dodać majonez, śmietanę i czosnek. Doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać.
  • Naczynie żaroodporne  wysmarować masłem. Na dno wsypać połowę ryżu i rozłożyć równą warstwą. Na ryż wyłożyć połowę mieszanki smażonego mięsa i warzyw. Polać połową sosu. Wyłożyć następne warstwy składników - resztę ryżu, na niego resztę kurczaka z warzywami i polać pozostałym sosem.
  • Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 20 minut, po czym posypać wierzch startym serem i piec jeszcze jakieś 10 minut, aż ser się roztopi.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej