Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami - kolorowa, pożywna, tania
2021-04-13
łatwy
30 min
4
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami z puszki to danie bardzo smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Dzięki dodatkowi warzyw zapiekanka jest sycąca i zdrowa.
Jeśli w naszej lodówce mamy na przykład pół strąka papryki, kawałek wędliny, kilka lekko zeschniętych pomidorów - z powodzeniem możemy dodać te dkładniki do zapiekanki. Nie zaszkodzą jej, wręcz dodadzą smaku, a my nie zmarnujemy żywności.
SKŁADNIKI
- 300-400 g suchego ryżu jaśminowego
- 500 g kurczaka - filety z udek lub piersi
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki groszku
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- 1-2 łodygi liściowe selera naciowego
- 1 średnia cebula
- 150 ml gęstej śmietany 12 lub 18%
- 3 czubate łyżki majonezu
- 1 jajko
- 3-4 duże ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- garść grubo startego sera żółtego
- 1 łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso kurczaka pokroić w kostkę wielkości kęsa. Przyprawić papryką ostrą, słodką i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na 15-20 minut.
- Ryż jaśminowy wsypać do ok. 1 l wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 6 minut. Odcedzić - powinien być twardawy.
- Warzywa z puszki odcedzić z zalewy, przelać wrzątkiem na sitku.
- Cebulę pokroić w piórka. Selera naciowego obrać z twardych, podłużnych włókien i pokroić w plasterki.
- Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
- Zamarynowane mięso przesmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Kiedy zacznie się rumienić, dorzucić cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodać seler i chwilę jeszcze razem smażyć. Zdjąć patelnię z ognia, dodać kukurydzę, groszek, fasolkę i wymieszać.
- Przygotować sos: czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Jajko wbić do miski, roztrzepać, dodać majonez, śmietanę i czosnek. Doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wsypać połowę ryżu i rozłożyć równą warstwą. Na ryż wyłożyć połowę mieszanki smażonego mięsa i warzyw. Polać połową sosu. Wyłożyć następne warstwy składników - resztę ryżu, na niego resztę kurczaka z warzywami i polać pozostałym sosem.
- Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 20 minut, po czym posypać wierzch startym serem i piec jeszcze jakieś 10 minut, aż ser się roztopi.