Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami - kolorowa, pożywna, tania

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami - kolorowa, pożywna, tania
Autor: Shutterstock Ryż, mięso i warzywa - czego trzeba więcej, by obiad był smaczny i pożywny?
łatwy
30 min
4

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami z puszki to danie bardzo smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Dzięki dodatkowi  warzyw zapiekanka jest sycąca i zdrowa.

Jeśli w naszej lodówce mamy na przykład pół strąka papryki, kawałek wędliny, kilka lekko zeschniętych pomidorów - z powodzeniem możemy dodać te dkładniki do zapiekanki. Nie zaszkodzą jej, wręcz dodadzą smaku, a my nie zmarnujemy żywności.

Składniki

300-400 g suchego ryżu jaśminowego

500 g kurczaka - filety z udek lub piersi

1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej

1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

2 łyżki oleju roślinnego

1/2 puszki kukurydzy

1/2 puszki groszku

1/2 puszki fasoli czerwonej

1-2 łodygi liściowe selera naciowego

1 średnia cebula

150 ml gęstej śmietany 12 lub 18%

3 czubate łyżki majonezu

1 jajko

3-4 duże ząbki czosnku

1 płaska łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

garść grubo startego sera żółtego

1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso kurczaka pokroić w kostkę wielkości kęsa. Przyprawić papryką ostrą, słodką i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na 15-20 minut.

Ryż jaśminowy wsypać do ok. 1 l wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 6 minut. Odcedzić - powinien być twardawy.

Warzywa z puszki odcedzić z zalewy, przelać wrzątkiem na sitku.

Cebulę pokroić w piórka. Selera naciowego obrać z twardych, podłużnych włókien i pokroić w plasterki.

Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Zamarynowane mięso przesmażyć na mocno rozgrzanym oleju.  Kiedy zacznie się rumienić, dorzucić cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodać seler i chwilę jeszcze razem smażyć. Zdjąć patelnię z ognia, dodać kukurydzę, groszek, fasolkę i wymieszać.

Przygotować sos: czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Jajko wbić do miski, roztrzepać, dodać majonez, śmietanę i czosnek. Doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać.

Naczynie żaroodporne  wysmarować masłem. Na dno wsypać połowę ryżu i rozłożyć równą warstwą. Na ryż wyłożyć połowę mieszanki smażonego mięsa i warzyw. Polać połową sosu. Wyłożyć następne warstwy składników - resztę ryżu, na niego resztę kurczaka z warzywami i polać pozostałym sosem.

Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 20 minut, po czym posypać wierzch startym serem i piec jeszcze jakieś 10 minut, aż ser się roztopi.

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE