Zapiekanka makaronowa z mascarpone. Łatwy przepis, który zawsze się udaje
Zapiekanka makaronowa z mascarpone i kurczakiem to idealny pomysł na sycący obiad, który nie wymaga wiele czasu. Soczyste kawałki kurczaka, kremowy serek mascarpone, a także dodatki takie jak suszone pomidory i pieczarki sprawiają, że to danie jest nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo aromatyczne. Poznaj przepis na szybkie i smaczne danie, które z pewnością zachwyci twoją rodzinę.
Zapiekanka makaronowa z mascarpone – idealna na szybki obiad
Zapiekanka makaronowa z mascarpone to doskonały sposób na przygotowanie pożywnego i pysznego posiłku w krótkim czasie. Makaron ugotowany na al dente, podsmażony kurczak z przyprawą gyros i suszonymi pomidorami, a do tego pieczarki – wszystkie te składniki łączą się w zapiekance z kremowym sosem na bazie mascarpone i śmietany. Dodatkowy akcent w postaci startego żółtego sera sprawia, że danie jest jeszcze bardziej kuszące.
Krok po kroku – jak przygotować zapiekankę makaronową z mascarpone i kurczakiem
Przygotowanie tej zapiekanki zaczyna się od ugotowania makaronu i podsmażenia cebuli z pieczarkami. Następnie dodajemy kawałki kurczaka, które doprawiamy przyprawą gyros, a na koniec łączymy wszystko z kremowym sosem na bazie mascarpone i śmietany. Warstwy makaronu i kurczaka z sosem układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy startym serem i pieczemy w piekarniku przez około 15 minut.
Zapiekanka makaronowa z mascarpone. Wskazówki i porady
Podając zapiekankę, warto pomyśleć o dodatkach, które wzbogacą smak – sałatka z lekkimi warzywami, jak zielona sałata z sosem winegret, doskonale uzupełni to danie. Makaron możesz zamienić na pełnoziarnisty, aby wzbogacić posiłek o błonnik.
Zobacz przepisy Ewy Wachowicz:
Ewa Wachowicz wprowadza rewolucję w sałatce Cezar. Ten dodatek to prawdziwy game-changer
Tak robię najlepszy domowy ketchup. Przepis Ewy Wachowicz to mistrzostwo świata
Ewa Wachowicz zdradza przepis na kiszok. Smak Kujaw, jakiego nie znacie
Placki ziemniaczane - przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu świderki
- 3 piersi z kurczaka (pokrojone w kostkę)
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 200 ml śmietany 30%
- 2 średnie cebule
- 8 pieczarek
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
- 2 ząbki czosnku
- 100 g startego żółtego sera
- Przyprawa do gyrosa, pieprz, sól, wegeta, lubczyk (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj makaron świderki według instrukcji na opakowaniu, do momentu, aż będzie al dente. Odcedź i odstaw na bok.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, a pieczarki w kostkę. Podsmaż cebulę na oliwie z suszonych pomidorów, dodaj czosnek, a następnie pieczarki. Smaż całość przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną. Zdejmij wszystko z patelni.
Kurczaka pokrój w kostkę i smaż na oliwie z suszonych pomidorów przez około 10 minut, aż się zarumieni. Pod koniec smażenia dodaj przyprawę do gyrosa.
W osobnej misce wymieszaj mascarpone ze śmietaną, dodaj wegetę, pieprz oraz lubczyk do smaku.
Połowę ugotowanego makaronu wyłóż do naczynia żaroodpornego, na to nałóż warzywa z pieczarkami i podsmażonym kurczakiem. Następnie dodaj resztę makaronu i polej całość sosem z mascarpone i śmietany. Na wierzch posyp startym żółtym serem.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15 minut, aż ser na wierzchu się roztopi i lekko zarumieni.