Zapiekanka farmerska po meksykańsku - z wołowiną i jajkami sadzonymi

Zapiekanka farmerska w meksykańskim wydaniu.
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Meksykańska machaca to rodzaj zapiekanki farmerskiej, której głównymi składnikami są mięso wołowe - szarpane lub mielone, jajka, pomidory i cebula. Taka zapiekanka jest pyszna, treściwa i bardzo sycąca.

Składniki

300 g szarpanej wołowiny lub smażonej mielonej wołowiny

2 spore czerwone pomidory

1 czerwona cebula

1 papryczka jalapenio

4 jajka

1 łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę, pomidory i jalapenio posiekać. Cebulę zeszklić na oliwie, a następnie dodać do niej pomidory i papryczkę.

Smażyć kilka minut na dużym ogniu, po czym dodać mięso i smażyć jeszcze przez chwilę.

Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oliwy i przełożyć do niej usmażone składniki.

Na wierzch zapiekanki wybić jajka i wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.

Kiedy białko jajek się zetnie, zapiekanka jest gotowa. Najlepiej smakuje z pszenną tortillą.

Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej