Zapiekanka farmerska po meksykańsku - z wołowiną i jajkami sadzonymi
2021-05-05
łatwy
30 min
4
Meksykańska machaca to rodzaj zapiekanki farmerskiej, której głównymi składnikami są mięso wołowe - szarpane lub mielone, jajka, pomidory i cebula. Taka zapiekanka jest pyszna, treściwa i bardzo sycąca.
SKŁADNIKI
- 300 g szarpanej wołowiny lub smażonej mielonej wołowiny
- 2 spore czerwone pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka jalapenio
- 4 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę, pomidory i jalapenio posiekać. Cebulę zeszklić na oliwie, a następnie dodać do niej pomidory i papryczkę.
- Smażyć kilka minut na dużym ogniu, po czym dodać mięso i smażyć jeszcze przez chwilę.
- Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oliwy i przełożyć do niej usmażone składniki.
- Na wierzch zapiekanki wybić jajka i wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
- Kiedy białko jajek się zetnie, zapiekanka jest gotowa. Najlepiej smakuje z pszenną tortillą.
Jajka – zdrowie w skorupce