Zapiekanka farmerska po meksykańsku - z wołowiną i jajkami sadzonymi

Zapiekanka farmerska w meksykańskim wydaniu.
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Meksykańska machaca to rodzaj zapiekanki farmerskiej, której głównymi składnikami są mięso wołowe - szarpane lub mielone, jajka, pomidory i cebula. Taka zapiekanka jest pyszna, treściwa i bardzo sycąca.

SKŁADNIKI

  • 300 g szarpanej wołowiny lub smażonej mielonej wołowiny
  • 2 spore czerwone pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka jalapenio
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę, pomidory i jalapenio posiekać. Cebulę zeszklić na oliwie, a następnie dodać do niej pomidory i papryczkę.
  • Smażyć kilka minut na dużym ogniu, po czym dodać mięso i smażyć jeszcze przez chwilę.
  • Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oliwy i przełożyć do niej usmażone składniki.
  • Na wierzch zapiekanki wybić jajka i wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
  • Kiedy białko jajek się zetnie, zapiekanka jest gotowa. Najlepiej smakuje z pszenną tortillą.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej