Zapiekane kiełbaski z grzankami czosnkowymi. Sycący obiad dla całej rodziny
      2023-02-17
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          50 min
      
      
        
          4
      
    Pyszne i aromatyczne zapiekane kiełbaski podane w towarzystwie chrupiących grzanek czosnkowych to pomysł na sycący i rozgrzewający obiad. Przepis nie jest skomplikowany, składniki są proste, a przygotowanie trwa kilka chwil.
Dlaczego warto zrobić zapiekane kiełbaski z grzankami czosnkowymi?
- Przepis na soczyste pieczone kiełbaski jest prosty.
 - Przygotowanie trwa niecały kwadrans, a pieczenie zajmuje około 40 minut.
 - Na liście składników są produkty łatwo dostępne. Kiełbaski można więc robić przez cały rok.
 - Najlepsze będą mniejsze kiełbaski wieprzowe. W ten sam sposób można zrobić białą kiełbasę.
 - Kiełbaski pieką się w towarzystwie warzyw. W daniu jest czerwona cebula, papryka i krojone pomidory.
 - Smak potrawy wzbogacą suszone zioła jak oregano, tymianek lub mieszanka prowansalska.
 - Grzanki można zrobić z chleba, pieczywa tostowego, bagietki i lub bułeczek z ziarnami.
 - Przed podaniem zapiekane kiełbaski można posypać posiekaną natką pietruszki, świeżą bazylią lub kolendrą.
 - To pyszny pomysł na smakowity obiad dla całej rodziny.
 - Danie świetnie smakuje następnego dnia. Wystarczy odgrzać je w piekarniku lub mikrofalówce.
 
SKŁADNIKI
- 8 kiełbasek
 - 8 kromek chleba
 - 400 g krojonych pomidorów
 - 250 ml wywaru warzywnego
 - 1 żółta papryka
 - 1 czerwona cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 4 łyżki masła
 - 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - 1 płaska łyżeczka cukru
 - sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Obraną cebulę pokroić w piórka. Warzywa przełożyć do formy do zapiekania, skropić oliwą z oliwek i wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut.
 - Formę wyjąć z piekarnika. Dodać krojone pomidory i wlać wywar warzywny. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec kolejne 20 minut.
 - Chleb upiec w tosterze i odstawić do ostygnięcia. Masło wymieszać z posiekaną bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masłem posmarować kromki chleba.
 - Kiełbaski podawać na gorąco z grzankami czosnkowymi.
 
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?