Zapiekane kiełbaski z grzankami czosnkowymi. Sycący obiad dla całej rodziny
2023-02-17
łatwy
50 min
4
Pyszne i aromatyczne zapiekane kiełbaski podane w towarzystwie chrupiących grzanek czosnkowych to pomysł na sycący i rozgrzewający obiad. Przepis nie jest skomplikowany, składniki są proste, a przygotowanie trwa kilka chwil.
Dlaczego warto zrobić zapiekane kiełbaski z grzankami czosnkowymi?
- Przepis na soczyste pieczone kiełbaski jest prosty.
- Przygotowanie trwa niecały kwadrans, a pieczenie zajmuje około 40 minut.
- Na liście składników są produkty łatwo dostępne. Kiełbaski można więc robić przez cały rok.
- Najlepsze będą mniejsze kiełbaski wieprzowe. W ten sam sposób można zrobić białą kiełbasę.
- Kiełbaski pieką się w towarzystwie warzyw. W daniu jest czerwona cebula, papryka i krojone pomidory.
- Smak potrawy wzbogacą suszone zioła jak oregano, tymianek lub mieszanka prowansalska.
- Grzanki można zrobić z chleba, pieczywa tostowego, bagietki i lub bułeczek z ziarnami.
- Przed podaniem zapiekane kiełbaski można posypać posiekaną natką pietruszki, świeżą bazylią lub kolendrą.
- To pyszny pomysł na smakowity obiad dla całej rodziny.
- Danie świetnie smakuje następnego dnia. Wystarczy odgrzać je w piekarniku lub mikrofalówce.
SKŁADNIKI
- 8 kiełbasek
- 8 kromek chleba
- 400 g krojonych pomidorów
- 250 ml wywaru warzywnego
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Obraną cebulę pokroić w piórka. Warzywa przełożyć do formy do zapiekania, skropić oliwą z oliwek i wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut.
- Formę wyjąć z piekarnika. Dodać krojone pomidory i wlać wywar warzywny. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec kolejne 20 minut.
- Chleb upiec w tosterze i odstawić do ostygnięcia. Masło wymieszać z posiekaną bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masłem posmarować kromki chleba.
- Kiełbaski podawać na gorąco z grzankami czosnkowymi.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?