Zapiekane kiełbaski z grzankami czosnkowymi. Sycący obiad dla całej rodziny

zapiekane kiełbaski
Autor: Shutterstock Pyszne zapiekane kiełbaski i grzanki czosnkowe to obiad idealny.
łatwy
50 min
4

Pyszne i aromatyczne zapiekane kiełbaski podane w towarzystwie chrupiących grzanek czosnkowych to pomysł na sycący i rozgrzewający obiad. Przepis nie jest skomplikowany, składniki są proste, a przygotowanie trwa kilka chwil.

Dlaczego warto zrobić zapiekane kiełbaski z grzankami czosnkowymi?

  • Przepis na soczyste pieczone kiełbaski jest prosty.
  • Przygotowanie trwa niecały kwadrans, a pieczenie zajmuje około 40 minut.
  • Na liście składników są produkty łatwo dostępne. Kiełbaski można więc robić przez cały rok.
  • Najlepsze będą mniejsze kiełbaski wieprzowe. W ten sam sposób można zrobić białą kiełbasę.
  • Kiełbaski pieką się w towarzystwie warzyw. W daniu jest czerwona cebula, papryka i krojone pomidory.
  • Smak potrawy wzbogacą suszone zioła jak oregano, tymianek lub mieszanka prowansalska.
  • Grzanki można zrobić z chleba, pieczywa tostowego, bagietki i lub bułeczek z ziarnami.
  • Przed podaniem zapiekane kiełbaski można posypać posiekaną natką pietruszki, świeżą bazylią lub kolendrą.
  • To pyszny pomysł na smakowity obiad dla całej rodziny.
  • Danie świetnie smakuje następnego dnia. Wystarczy odgrzać je w piekarniku lub mikrofalówce.

SKŁADNIKI

  • 8 kiełbasek
  • 8 kromek chleba
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Obraną cebulę pokroić w piórka. Warzywa przełożyć do formy do zapiekania, skropić oliwą z oliwek i wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut.
  • Formę wyjąć z piekarnika. Dodać krojone pomidory i wlać wywar warzywny. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec kolejne 20 minut.
  • Chleb upiec w tosterze i odstawić do ostygnięcia. Masło wymieszać z posiekaną bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masłem posmarować kromki chleba.
  • Kiełbaski podawać na gorąco z grzankami czosnkowymi.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej