Zamiast stać przy garach, wrzuć do piekarnika. Prosty sposób na przepyszne burritos

Pyszne, sycące i proste do przygotowania - to danie zachwyca na każdym kroku. Pieczony ryż burrito to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, po którym nie będzie trzeba dużo zmywać. A najlepsze? Całość jest posypana pysznym, ciągnącym się serem.
Proste danie dla całej rodziny. Zanurz się w smaki Meksyku
Pyszny i prosty posiłek jest dosłownie na wyciągnięcie ręki. Pieczony ryż burrito to idealny obiad, który zachwyca swoim bogactwem smaków i aromatów. A przy tym jego przygotowanie jest naprawdę proste. Jeśli więc mamy ochotę na meksykańskie smaki, ten przepis sprawdzi się idealnie.
Co więcej, jest to również idealny obiad dla większej ilości osób, a łatwość jego przygotowanie z pewnością za tym przemawia. Co więcej, nie wydamy fortuny na jego przygotowanie, co jest kolejnym sporym plusem tego dania.
O tym warto pamiętać. Kilka najważniejszych porad
Niestety jednak, pieczenie ryżu może być niemałym wyzwaniem. Jeśli chcemy sobie uprościć to zadanie możemy namoczyć go w ciepłej wodzie około 10 minut przed gotowaniem. Następnie wystarczy go odcedzić i opłukać, aż woda będzie czysta.
Nasz przepyszny ryż do burrito można przechowywać w lodówce nawet do czterech dni - o ile oczywiście wsadzimy go do szczelnego pojemnika. A jeśli nie nie położymy na nim dodatków, to możemy go również zamrozić. Dobrym pomysłem może być mrożenie porcjami, tak by wyciągać dokładnie tyle, na ile mamy potrzebę.
SKŁADNIKI
- 300 g ryżu
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 0,5 cebuli
- łyżeczka soli
- 4 ząbki czosnku
- puszka fasoli
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki chili
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 150 g sera tartego
- 1 pomidor
- śmietana kwaśna
- tortille
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- Na patelni smażymi mięso co jakiś czas mieszając.
- Kiedy będzie gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę z połową łyżeczką soli.
- Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy.
- Dodajemy osączoną fasolę.
- Dodajemy ryż, bulion i przyprawy.
- Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i dobrze mieszamy.
- Całość pieczemy pod przykryciem około 45 minut, w połowie pieczenia mieszając.
- Na koniec posypujemy całość serem i podpiekamy kilka minut.
- Po upieczeniu dekorujemy krojonymi pomidorami.
- Podajemy ze śmietaną i tortillą.