Zamiast stać przy garach, wrzuć do piekarnika. Prosty sposób na przepyszne burritos

Zamiast stać przy garach, wrzuć do piekarnika. Prosty sposób na przepyszne burritos
Autor: Shutterstock.com Zamiast stać przy garach, wrzuć do piekarnika. Prosty sposób na przepyszne burritos
łatwy
15 min
6

Pyszne, sycące i proste do przygotowania - to danie zachwyca na każdym kroku. Pieczony ryż burrito to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, po którym nie będzie trzeba dużo zmywać. A najlepsze? Całość jest posypana pysznym, ciągnącym się serem.

Proste danie dla całej rodziny. Zanurz się w smaki Meksyku

Pyszny i prosty posiłek jest dosłownie na wyciągnięcie ręki. Pieczony ryż burrito to idealny obiad, który zachwyca swoim bogactwem smaków i aromatów. A przy tym jego przygotowanie jest naprawdę proste. Jeśli więc mamy ochotę na meksykańskie smaki, ten przepis sprawdzi się idealnie.

Co więcej, jest to również idealny obiad dla większej ilości osób, a łatwość jego przygotowanie z pewnością za tym przemawia. Co więcej, nie wydamy fortuny na jego przygotowanie, co jest kolejnym sporym plusem tego dania.

O tym warto pamiętać. Kilka najważniejszych porad

Niestety jednak, pieczenie ryżu może być niemałym wyzwaniem. Jeśli chcemy sobie uprościć to zadanie możemy namoczyć go w ciepłej wodzie około 10 minut przed gotowaniem. Następnie wystarczy go odcedzić i opłukać, aż woda będzie czysta.

Nasz przepyszny ryż do burrito można przechowywać w lodówce nawet do czterech dni - o ile oczywiście wsadzimy go do szczelnego pojemnika. A jeśli nie nie położymy na nim dodatków, to możemy go również zamrozić. Dobrym pomysłem może być mrożenie porcjami, tak by wyciągać dokładnie tyle, na ile mamy potrzebę.

SKŁADNIKI

  • 300 g ryżu
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,5 cebuli
  • łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • puszka fasoli
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 150 g sera tartego
  • 1 pomidor
  • śmietana kwaśna
  • tortille

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  • Na patelni smażymi mięso co jakiś czas mieszając.
  • Kiedy będzie gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę z połową łyżeczką soli.
  • Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy.
  • Dodajemy osączoną fasolę.
  • Dodajemy ryż, bulion i przyprawy.
  • Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i dobrze mieszamy.
  • Całość pieczemy pod przykryciem około 45 minut, w połowie pieczenia mieszając.
  • Na koniec posypujemy całość serem i podpiekamy kilka minut.
  • Po upieczeniu dekorujemy krojonymi pomidorami.
  • Podajemy ze śmietaną i tortillą.
Akcja bicia rekordu Guinnessa pod barem Lussi. To najdłuższa zapiekanka na świecie!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej